NOVOSTI, FRANKFURT

Sveta Liturgija na nedjelju Mironosica – Frankfurt

U nedjelju Mironosica, 3. maja 2020. u Frankfurtu je služena Sveta Liturgija u prisustvu vjernog naroda. Svi prisutni na svetom bogosluženju strogo su se pridržavali pravila pokrajinskih vlasti koja se tiču preventivne zaštite u cilju sprečavanja širenja moguće zaraze. I pored otežanih uslova i strogih pravila, vjernici su uz ljubav, vjeru, solidarnost zajedno prinijeli svoje molitve Gospodu.

Besjedu visokoprečasnog protojereja-stavrofora Simona Turkića dostavljamo čitaocima u prilogu:

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha,

draga braćo i sestre

ustadosmo i mi svi vjerni Vaskrslome Isusu Hristu, Gospodu našem, i ovoga nedjeljnog jutra i sa uzbuđenjem i radošću pohitasmo hramu. Mnogi su ustali prije zore i sa ustreptalim srcem čekali da krenu ka Gospodu. Odavno nije bilo službe. Odavno nismo bili na mjestu Vaskrsenja i nismo bili zajedno da slavimo Vaskrs! Srdačno Vam svima kliče zato Crkva: Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!  Dobro došli dragi parohijani! Radujemo Vam se! Sve vrijeme molili smo se da budete zdravi i blagosloveni!

Žene mironosice su bile hrabrije od svih muškaraca. Bile su pod krstom, i bile su one koje su poranile u nedjelju na grob Gospodnji. Njima kliče Bijeli anđeo Gospodnji: Vaskrse Gospod! Ne tražite Ga u grobu! One su trčale da apostolima saopšte vaskrsenja da je dan nastupio. Radujte se ljudi! I zaista, žene mironosice su i danas srčanije od muških glava! Žene i majke naše, koje su prigrlile Hrista Vaskrslog, su nas zapitale vjernom ljubavlju prema Vaskrslom Gospodu. I kako god, i bilo gdje, i bilo kada, kakve god okolnosti bile, i u kakvom god položaju bili, mi se radujemo Vaskrsu. Svaka nedjelja je Vaskrs, i lijepo su Rusi nazvali nedjelju – Voskresenije, jer nedjelja jeste Vaskrs. I zato je nedjelja – Vaskrs, zamjenila subotu. Jer Vaskrs je radi čovjeka i  čovjek radi Vaskrsa.

Lutali smo kao „izabrani narod“ „zemljom bezvodnom“ oko četrdeset dana i mi, vjerni u Frankfurtu. Služili smo službe bez vas i osjećali tegobu jer smo slabi a opet i radovali se jer je Pobjednik Gospod uvijek sa nama. I evo dočekasmo da danas, u nedjelju Mironosica ali i na dan kada proslavljamo Svetog Nikolaja Žičkog krenemo sa bogosluženjima.

Sva pravila što su nadležne institucije ove zemlje odredile poštovaćemo strogo. Jer ništa loše nema u preventivi. Da se čuvamo. I iznad svega da nam je stalo da budete zdravi i radosni, Bogom blagosloveni. Zato ćemo, dok ne bude drugačije, zamoliti sve Vas, draga braćo i sestre da svi zajedno poštujemo određena pravila sa kojima ste upoznati od strane naših redara.

Nema potrebe ni za kakvim „junačenjem“ i prkosom. Molimo Vas da budemo svi jednodušni, kako u ispovjedanju vjere, tako i u poslušanju našoj Svetoj Majci Crkvi.

Prenosimo Vam svima blagoslov i pozdrave našeg duhovnog oca vladike Grigorija, koji nas je pozivao više puta i raspitivao se za zdravlje svojih eparhiota.

Božiji blagoslov neka bude sa svima Vama!

Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!