BERLIN, EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI

Sveta liturgija u Berlinu

15. avgusta 2019. kada se po novom kalendaru proslavlja Uspenje Presvete Bogorodice, Episkop Diseldorfa i Nemačke Grigorije služio je svetu liturgiju u grčkom hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Berlinu. Episkopu su, pored starešine hrama arhimandrita Emanuila sasluživali i parosi berlinski Veljko Gačić i Radomir Kolundžić, kao i đakon Aleksandar Debeljak. Episkop se prisutnom narodu obratio besedom na grčkom jeziku, a u nastavku donosimo srpski prevod besede:

Draga braćo i sestre, danas je Veliki Praznik! Danas slavimo Presvetu Bogorodicu!

Danas ustvari slavimo onu koju je proslavio Bog, a koja je primivši tu slavu proslavila čitav ljudski rod. Svakoga čovjeka, svako biće. U njoj sve što diše može da slavi Gospoda.

I zato danas mi hrišćani sabrani u Crkvi oko Svete Bogorodice treba na trenutak da zastanemo i da se zamislimo nad tim čudom koje se dogodilo u ličnosti i kroz ličnost Presvete Djeve Marije.

Dogodilo se to ljubazni narode da svako od nas pred licem Boga ima vjernu i iskrenu Zastupnicu, Molitvenicu.

No ako sam ja ili ti kao hrišćanin oslabio i eto nemam snage da se molim ja i ti i svi znamo da se ona moli za nas. Ako (sam ja ili ti) smo mi uplašeni i uznemireni u strahu od krsta i stradanja, mi znamo da ona nepokolebljivo stoji. Ako sam ja ili neko od vas nestrpljiv, znamo da ona nepokolebljivo vjeruje. Ako sam nečist telom, rečju i delom, znam da je ona čista. Ako je sve što u meni treba biti svetlost postalo tama, znam da je ona svetlost! Ako sam otpadnik, maloveran, ako sam ogovarao ili klevetao, znam da ona nije. Ako sam tužan i malodušan, znam da se ona raduje istinski. Ako sam sebe zapustio i zaborvio, znam da ona nikog od nas ne zaboravlja. Pa šta onda da činimo braćo i sestre u ovakvom danu i povodom ovakvog slavlja. Treba da imajući pred sobom sliku (ikonu) Bogorodice iskreno iz sveg srca zavapimo, zapevamo, govorimo ― Presveta Bogorodice budi s nama, ne ostavi nas, spasi nas, moli Boga za nas.

Treba da joj kažemo ako ja ne znam i ne nalazim pravi put – Potraži me i povedi jer ti znaš put.

Ako sam zanemario istinu – Izbavi me od laži i zastupi pred Istinom, pred Sinom tvojim i Bogom našim.

Ako sam delima ili rečima, voljno ili nevoljno, ugrozio svoj život – Uzmi me za ruku Bogorodice, i izvedi me iz tame smrti u svetlost života Sina tvog i Boga našeg.

Sva je dakle zadaća nas hrišćana braćo i sestre da budemo s njom, sa Majkom Božijom. Vi ste danas došli na ovaj divni i veliki praznik upravo zato da budete u slavi i hvali Presvete Bogorodice.

Mi danas činimo svako pojedinačno i svi zajedno taj pokret koji se može sažeti u jednu reč, pokret koji vodi u zagrljaj Majke. Iako smo većina odrasli i u zrelim godinama, još uvek pod teretom naših greha hodamo teško i nesigurno kao dete koje tek treba da prohoda. Ali i to dete kada dostigne, dosegne majčino krilo i zagrljaj, smeje se i raduje. Do ovog trena, makar u ovom danu, mogli smo se svi plašiti pada i neizvesnosti, a od sada, u ovoj Božanskoj službi, znajte i verujte da vas grli i teši Majka Božija u svom krilu, i u krilu Crkve Sina njenog i Boga našega! Amin.