БЕРЛИН, ЕПИСКОП, НОВОСТИ

Света литургија у Берлину

15. августа 2019. када се по новом календару прославља Успење Пресвете Богородице, Епископ Диселдорфа и Немачке Григорије служио је свету литургију у грчком храму Вазнесења Господњег у Берлину. Епископу су, поред старешине храма архимандрита Емануила саслуживали и пароси берлински Вељко Гачић и Радомир Колунџић, као и ђакон Александар Дебељак. Епископ се присутном народу обратио беседом на грчком језику, а у наставку доносимо српски превод беседе:

Драга браћо и сестре, данас је Велики Празник! Данас славимо Пресвету Богородицу!

Данас уствари славимо ону коју је прославио Бог, а која је примивши ту славу прославила читав људски род. Свакога човјека, свако биће. У њој све што дише може да слави Господа.

И зато данас ми хришћани сабрани у Цркви око Свете Богородице треба на тренутак да застанемо и да се замислимо над тим чудом које се догодило у личности и кроз личност Пресвете Дјеве Марије.

Догодило се то љубазни народе да свaко од нас пред лицем Бога има вјерну и искрену Заступницу, Молитвеницу.

Но ако сам ја или ти као хришћанин ослабио и ето немам снаге да се молим ја и ти и сви знамо да се она моли за нас. Ако (сам ја или ти) смо ми уплашени и узнемирени у страху од крста и страдања, ми знамо да она непоколебљиво стоји. Ако сам ја или неко од вас нестрпљив, знамо да она непоколебљиво вјерује. Ако сам нечист телом, речју и делом, знам да је она чиста. Ако је све што у мени треба бити светлост постало тама, знам да је она светлост! Ако сам отпадник, маловеран, ако сам оговарао или клеветао, знам да она није. Ако сам тужан и малодушан, знам да се она радује истински. Ако сам себе запустио и заборвио, знам да она никог од нас не заборавља. Па шта онда да чинимо браћо и сестре у оваквом дану и поводом оваквог славља. Треба да имајући пред собом слику (икону) Богородице искрено из свег срца завапимо, запевамо, говоримо ― Пресвета Богородице буди с нама, не остави нас, спаси нас, моли Бога за нас.

Треба да јој кажемо ако ја не знам и не налазим прави пут – Потражи ме и поведи јер ти знаш пут.

Ако сам занемарио истину – Избави ме од лажи и заступи пред Истином, пред Сином твојим и Богом нашим.

Ако сам делима или речима, вољно или невољно, угрозио свој живот – Узми ме за руку Богородице, и изведи ме из таме смрти у светлост живота Сина твог и Бога нашег.

Сва је дакле задаћа нас хришћана браћо и сестре да будемо с њом, са Мајком Божијом. Ви сте данас дошли на овај дивни и велики празник управо зато да будете у слави и хвали Пресвете Богородице.

Ми данас чинимо свако појединачно и сви заједно тај покрет који се може сажети у једну реч, покрет који води у загрљај Мајке. Иако смо већина одрасли и у зрелим годинама, још увек под теретом наших греха ходамо тешко и несигурно као дете које тек треба да прохода. Али и то дете када достигне, досегне мајчино крило и загрљај, смеје се и радује. До овог трена, макар у овом дану, могли смо се сви плашити пада и неизвесности, а од сада, у овој Божанској служби, знајте и верујте да вас грли и теши Мајка Божија у свом крилу, и у крилу Цркве Сина њеног и Бога нашега! Амин.