BREMEN, NOVOSTI

Sveta Petka Paraskeva – slava parohije u Bremenu

27. oktobra 2019. Srpska pravoslavna parohija u Bremenu je toržestveno proslavila slavu Svetu Petku Paraskevu, slavu svih parohijanki hrama Svetoga Georgija u Bremenu.

Na Svetoj Liturgiji, ove godina, uz nadležnog paroha protojereja Sašu Momirovića, u oltaru su sasluživali sveštenoslužitelji pravoslavne veroispovesti različitih nacionalnih pripadnosti , što je na veliki ponas svih bremenskih parohijana.   

Osoba koja je itekako aktivna u životu Crkve pomenute parohije je otac Ilija Schleppegrel (Nemac po nacionalnosti), iz gruzijske Patrijaršije koji je primio pravoslavlje u bremenskoj parohiji pre 12. godina, a sada vrši đakonsku službu kao klirik Gruzijske pravoslavne crkve. Kao i uvek u oltaru su bili prisutni stalni čtečevi, Ilia Khuskivadze (Gruzinska crkva) i Christos Banousis (Jeladska crkva).

Zbog te raznolikosti koju poseduje Crkva u Bremenu, Sveta Liturgija je tekla na nekoliko jezika, u kojoj su mnogi prepoznali svoje mesto pred licem Božijim. Sa galerije hrama tekla je umilna pesma hora, koji predvodi dirigentica Antonina Vikalyuk (Ruska crkva).

Posle zaamvone molitve, po ustaljenoj praksi, prinesena su slavska znamenja na blagoslov u slavu i čast Svetoj Petki. Posle Svete Liturgije odslužen je akatist ovoj svetiteljki, što je već dugogodišnja tradicija parohije.

Nakon molitve, pripremljena je svečana slavska trpeza, koju su sa puno ljubavi organizovale slavljenice i članice kola srpskih sestara, kojima se neizmerno zahavaljuje na ljubavi i pažnji koju stalno pokazuju prema svim parohijanima u Bremenu.