ДОРТМУНД, НОВОСТИ

Света тајна јелеосвећења у Дортмунду

„Болује ли ко међу вама нека дозове старјешине црквене, те нека читају молитву над њим и нека га помажу уљем у име Господње и молитва вјере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ и ако је гријех учинио опростиће му се“ (Јк 5,14-15).
 
У данима у којима се сјећамо Божијег плана спасења и спасоносних дјела која је Богочовјек учинио ради нас и ради нашег спасења, дортмундски храм Светог апостола Луке мјесто је сабрања великог броја вјерних. Тако је било и на Велики понедјељак, 29. априла 2024. године, када је већ традиционално служена Света тајна јелеоосвећења као молитвени принос заједнице за болујуће слуге Божије.
 
Свети апостол Павле у Посланици Коринћанима напомиње да када неко од чланова Цркве пати цијело њено тијело пати (1.Кор. 12,26) стога је у чину јелеоосвећења предањски сабрано искуство Цркве и молитвено изражено кроз њен чудесни поредак. Христос чијих се страдања и Васкрсења опомињемо у данима пред нама је извор нашег исцјељења и смисао сваке наше цјеловитости. У Његово Свето Име, у храму Светог апостола Луке у Дортмунду, на молитвословље Свете тајне јелеоосвећења, сабрао се народ Божији са презвитерима, иштући од Њега сваковрсно исцјељење.
 
На овогодишњем јелеоосвећењу у Дортмунду чинодејствовали су свештеници: протојереј-ставрофор Данило Радмиловић, протојереј Душко Спасојевић, протојереј Драган Чолаковић, протојереј Младен Јањић, протојереј Михајло Колочавин, протојереј Данило Дангубић и јереј Александар Секулић.