DORTMUND, NOVOSTI

Sveta tajna jeleosvećenja u Dortmundu

„Boluje li ko među vama neka dozove starješine crkvene, te neka čitaju molitvu nad njim i neka ga pomažu uljem u ime Gospodnje i molitva vjere pomoći će bolesniku, i podignuće ga Gospod i ako je grijeh učinio oprostiće mu se“ (Jk 5,14-15).
 
U danima u kojima se sjećamo Božijeg plana spasenja i spasonosnih djela koja je Bogočovjek učinio radi nas i radi našeg spasenja, dortmundski hram Svetog apostola Luke mjesto je sabranja velikog broja vjernih. Tako je bilo i na Veliki ponedjeljak, 29. aprila 2024. godine, kada je već tradicionalno služena Sveta tajna jeleoosvećenja kao molitveni prinos zajednice za bolujuće sluge Božije.
 
Sveti apostol Pavle u Poslanici Korinćanima napominje da kada neko od članova Crkve pati cijelo njeno tijelo pati (1.Kor. 12,26) stoga je u činu jeleoosvećenja predanjski sabrano iskustvo Crkve i molitveno izraženo kroz njen čudesni poredak. Hristos čijih se stradanja i Vaskrsenja opominjemo u danima pred nama je izvor našeg iscjeljenja i smisao svake naše cjelovitosti. U Njegovo Sveto Ime, u hramu Svetog apostola Luke u Dortmundu, na molitvoslovlje Svete tajne jeleoosvećenja, sabrao se narod Božiji sa prezviterima, ištući od Njega svakovrsno iscjeljenje.
 
Na ovogodišnjem jeleoosvećenju u Dortmundu činodejstvovali su sveštenici: protojerej-stavrofor Danilo Radmilović, protojerej Duško Spasojević, protojerej Dragan Čolaković, protojerej Mladen Janjić, protojerej Mihajlo Koločavin, protojerej Danilo Dangubić i jerej Aleksandar Sekulić.