DORTMUND, NOVOSTI

Sveta tajna jeleosvećenja u Dortmundu

U danima u kojima se sjećamo Božijeg domostroja spasenja i veličanstvenih djela koja je Bogočovjek Hristos učinio radi nas i radi našeg spasenja dortmundski hram Svetog apostola Luke mjesto je sabranja velikog broja vjernih. Tako je bilo i na Veliki ponedeljak, 18. aprila 2022. godine, kada je već tradicionalno služena Sveta Tajna Jeleoosvećenja kao molitveni prinos zajednice za bolujuće sluge Božije, koje je bolest između ostalog onesposobila da aktivno učestvuju u Liturgijskim sabranjima.

Sveti apostol Pavle u Poslanici Korinćanima napominje da kada neko od članova Crkve pati cijelo njeno tijelo pati (1.Kor. 12,26) stoga je u činu Jeleoosvećenja predanjski sabrano iskustvo Crkve i molitveno izraženo kroz njen čudesni poredak. Hristos čijih se stradanja i Vaskrsenja opominjemo u danima pred nama je izvor našeg iscjeljenja i smisao svake naše cjelovitosti. U Njegovo Sveto Ime, u hramu Svetog apostola Luke u Dortmundu, na molitvoslovlje Svete Tajne Jeleoosvećenja, sabrao se narod Božiji sa prezviterima, ištući od Njega svakovrsno iscjeljenje.

Na ovogodišnjem Jeleoosvećenju u Dortmundu činodejstvovali su sveštenici: protojerej Nebojša Rakić paroh diseldorfski, protojerej Mihajlo Stojičić paroh altenski, protojerej Duško Spasojević paroh esenski, protonamjesnik Mladen Janjić paroh kelnski i protojerej Danilo Dangubić paroh dortmundski.