НОВОСТИ, ФИЛИНГЕН-ШВЕНИНГЕН

Свети апостоли Петар и Павле – Крсна слава Светосавске омладине у Филинген-Швенингену

У четврту недељу по Духовима, 18. јула 2021.г.  при храму Св. Архангела Михаила у Филинген Швенингену, своју крсну славу Св. апостоле Петра и Павла прославила је светосавска омладина.

После Свете Литургије коју су служили свештеници, протојереј Братислав Божовић, протојереј Слободан Дракулић и надлежни парох, протојереј-ставрофор Миленко Марковић, испред храма су освећена славска обележја.

Кумови овогодишње славе биле су породице Костић, Радосављевић и Марковић, а кумство за идућу годину су преузеле породице Рњак, Кухар и Ковачевић.

После освећења славских обележја, честитајући окупљеној омладини Крсну славу,  са неколико речи обратио се свештеник Братислав Божовић,  подсетивши на један важан моменат из живота наше Цркве у Дијаспори. Пре тачно 50 година, на данашњи дан, у Штутгарту у дворској капели, одслужена је прва Света Литургија наше православне цркве, коју је служио свештеник Оздрен Туцаков, када је било присутно осморо Срба. После пет деценија, српски народ је итекако духовно узрастао, што показују многи купљени и изграђени храмови у Немачкој, а један од њих је и овај велелепни храм и светосавски дом на Шварцвалду где је у то време духовни живот био тек у повоју.

Песмама са Косова и Метохије, сам дан је улепшала фолклорна црквена секција „Архангел“, која већ дужи низ година окупља младе негујући тако српску традицију и културу.

На крају сабора, прота Миленко се захвалио свештеницима, кумовима и окупљеном народу, а посебно светосавској омладини, са жељом да идуће године у још већем броју прославе своју крсну славу, своје молитвенике пред Господом, Свете апостоле Петра и Павла.