NOVOSTI, FILINGEN-ŠVENINGEN

Sveti apostoli Petar i Pavle – Krsna slava Svetosavske omladine u Filingen-Šveningenu

U četvrtu nedelju po Duhovima, 18. jula 2021.g.  pri hramu Sv. Arhangela Mihaila u Filingen Šveningenu, svoju krsnu slavu Sv. apostole Petra i Pavla proslavila je svetosavska omladina.

Posle Svete Liturgije koju su služili sveštenici, protojerej Bratislav Božović, protojerej Slobodan Drakulić i nadležni paroh, protojerej-stavrofor Milenko Marković, ispred hrama su osvećena slavska obeležja.

Kumovi ovogodišnje slave bile su porodice Kostić, Radosavljević i Marković, a kumstvo za iduću godinu su preuzele porodice Rnjak, Kuhar i Kovačević.

Posle osvećenja slavskih obeležja, čestitajući okupljenoj omladini Krsnu slavu,  sa nekoliko reči obratio se sveštenik Bratislav Božović,  podsetivši na jedan važan momenat iz života naše Crkve u Dijaspori. Pre tačno 50 godina, na današnji dan, u Štutgartu u dvorskoj kapeli, odslužena je prva Sveta Liturgija naše pravoslavne crkve, koju je služio sveštenik Ozdren Tucakov, kada je bilo prisutno osmoro Srba. Posle pet decenija, srpski narod je itekako duhovno uzrastao, što pokazuju mnogi kupljeni i izgrađeni hramovi u Nemačkoj, a jedan od njih je i ovaj velelepni hram i svetosavski dom na Švarcvaldu gde je u to vreme duhovni život bio tek u povoju.

Pesmama sa Kosova i Metohije, sam dan je ulepšala folklorna crkvena sekcija „Arhangel“, koja već duži niz godina okuplja mlade negujući tako srpsku tradiciju i kulturu.

Na kraju sabora, prota Milenko se zahvalio sveštenicima, kumovima i okupljenom narodu, a posebno svetosavskoj omladini, sa željom da iduće godine u još većem broju proslave svoju krsnu slavu, svoje molitvenike pred Gospodom, Svete apostole Petra i Pavla.