NOVOSTI, HIMELSTIR

Sveti besrebrenici Kozma i Damjan – Krsna slava Srpskog lekarskog društva

13. novembra 2020. godine, u navečerje praznika Svetih besrebrenika Kozme i Damjana, Srpsko lekarsko društvo iz Nemačke obeležilo je svoju krsnu slavu, u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Hajlbronu. Zbog epidemiološke situacije i okolnosti u kojima se nalazimo, ne samo mi, nego i celo čovečanstvo, izazvano pandemijom korona virusa (COVID-19), ove godine, po prvi put, još od osnivanja društva, daleke 1978. godine, i prve slave koja je proslavljena u domu njihovog osnivača dr Slobodana i Slavke Teodorović u Retenu pored Hanovera, slava je obeležena izvan manastira Himelstira.

Kum ovogodišnje, četrdeset i druge po redu, slave bio je gospodin dr Vladimir Babić iz Vircburga sa porodicom. Nakon večernjeg bogosluženja, čin blagosiljanja i osvećenja slavskih znamenja, po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Gospodina Grigorija, Episkopa Diseldorfskog i Nemačkog, obavio je protonamesnik Milenko Bakmaz, paroh štutgartski.

Iako ove godine nismo bili u mogućnosti da slavlje obogatmo slavskom trpezom i prigodnom muzikom, kako je to do sada bila praksa i tradicija, ipak raduje činjenica da se i pored teških okolnosti nije prekinula, već sada duga tradicija, obeležavanja lekarske krsne slave. Pored činjenice da je lekarska služba posebno uzvišena, danas više nego ikada izražavamo zahvalnost za sav trud i nadljudski napor koji svi doktori i zdravstveni radnici, širom sveta, ulažu, nesebično sebe dajući u borbi protiv korona virusa. Isto tako, molimo se Gospodu, i Svetim besrebrenicima i čudotvorcima Kozmi i Damjanu, da svima vama podare zdravlja, snage i istrajnosti, da bi i vi, i svi ljudi kojima je vaša pomoć potrebna, iz svega izašli ne samo kao pobednici, nego i sa saznanjem da spašavajući „i jednog od onih Hristovih malih“, što je u suštini svaki čovek, Bogu službu činite. – istakao je o. Milenko u svojoj besedi.