AUGZBURG, AUDIO, NOVOSTI

Sveti Vasilije Veliki: život i delo, i učenje o postu – predavanje đakona Dejana Ristića

U 28. nedelju po Duhovima, 2023. godine, na pomen Svete velikomučenice Varvare i Svetog prepodobnog Jovana Damaskina, verni narod augzburške parohije okupio se na Svetu Liturgiju u velikom broju. Veliki broj vernika pristupio je Svetoj Čaši i pričestio se, odazivajući na poziv koji nam Gospod upućuje svaki put kada se okupimo na Svetu Liturgiju.
 
Po pročitanom odlomku iz Jevanđelja po Luki, pozivu na gozbu jednog gospodara i izgovaranju zvanica da na nju dođu, otac Nenad održao je besedu. 
 
U nastavku su se verni u gostoprimnici hrama okupili da čuju predavanje đakona Dejana Ristića koji je govorio o životu Svetog Vasilija Velikog, o njegovom značaju za bogoslovlje i praksu Crkve uopšte, ali i konkretno o njegovom učenju o postu. Predavanje đakona Dejana bilo je propraćeno vizuelnom prezentacijom koja je uveliko pomogla prisutnima da stvore jasniju sliku kako o vremenu u kome je Sveti Vasilije živeo tako i o geografskom prostoru Kapadokije i njene važnosti za Rimsko i kasnije Istočno rimsko carstvo. Đakon Dejan je doktorand na Univerzitetu Ludvig Maksimilijan u Minhenu i naučni saradnik na Institutu za pravoslavnu teologiju ovog Univerziteta.
 
Predavanje je održano kao poslednje u ovoj godini u sklopu ciklusa Razgovora o veri. Nastavak razgovora o veri sledi nakon januarske pauze.
 
Besedu prenosimo u celosti u audio formatu.