NOVOSTI, FRANKFURT

Svetosavska akademija u Frankfurtu

U subotu 29.01.2022 godine, posle večernje molitve, u 18 časova u hramu Vaskrsenja Hristovog na Galusu svečanom akademijom proslavljen je Sveti Sava prvi Arhiepiskop srpski. Učiteljice srpskog jezika spremile su divan program a maleni svetosavci, djeca, su recitacijama i pjesmom iskazali vjernost svetosavskom putu i Svetome Savi. Na kraju programa djeci su podjeljeni svetosavski paketići.

Besjeda na svečanoj akademiji posvećenoj Svetom Savi 

Draga djeco, draga braćo i sestre,

Najveća radost i najveće iznenađenje bezdjetnim roditeljima jeste kada dobiju dijete! Sva ta djeca su izmoljena od Boga. 

Od Isaka praoca koga izmoliše Avraam i Sara, do Jovana Krstitelja, koga u molitvi tražiše njegovi otac Zaharije i Jelisaveta majka. Joakim i Ana pobožni i bezdjetni ali iznad svega pobožni u starosti svojoj dobiše prekrasnu djevojčicu Mariju koja postade Bogorodica. 

Marija Djeva rodi Dijete za koje se molilo svo čovječanstvo. Spasitelja je rodila Isusa Hrista i sva zemlja i nebo se obradovaše! Bogomladenac  Isus Koji se ovaploti od Duha Svetoga i Marije Bogorodice najdraže je Dijete ikada rođeno! 

Jer Bog postade čovjek!

1174. godine poslije Rođenja Hristovog na dvoru pobožnih ljudi Stefana Nemanje župana srpskog i supruge njegove Ane rodio se i princ Rastko. I on je izmoljen od Boga da im bude u starosti ,,utjeha”. 

Imao je dva starija brata Vukana i Stefana. Rastko je zaista postao svojim roditeljima isto kao Isak praotac Avraamu i Sari, kao Jovan Zahariji i Jelisaveti. 

I on je postao Jevanđelja blagovjesnik sličan Svetom arhanđelu Gavrilu koji objavi radosnu vijest najslavnijoj Mariji Djevi. 

Rastko dječak od malena je prirastao uz srce i ocu i majci, braći i svi koji ga vidješe divili su se tom čudesnom dječaku. 

Riječ mu je bila skupa kao dukat. 

Preblag i premilostiv hranio je svoju dušu Jevanđeljem od malena. Pokazavši tako da se istinski prosvećenje i obrazovanje stiče kroz studiranje Novog Zavjeta. 

I shvatio je odmah Rastko da je najljepše živjeti jevanđelski. 

Zato je bio Rastko kao anđeo u tijelu. Nezlobiv, smiren i pun ljubavi za sve. 

Kao dijete naročito se molio za svoje roditelje. 

On je znao da ,,roditeljske molitve učvršćuju temelje domova njihove djece”, i znao je još više da molitve djece učvršćuju temelje roditeljske zajednice. 

Sva buduća misija princa Rastka koji je uselio Hrista u sebe da usmjeri i rod svoj sav da se napiju vode sa Izvora blagodati Duha Svetog. 

I uspio je. 

Njegovi roditelji Sveti Simeon Mirotočivi i njegova majka monahinja Anastasija zajedno sa njegovim bratom prepodobnim Simonom monahom počivaju sada u manastiru Studenici. 

Najljepši hram na svijetu u Beogradu na Vračaru posvećen je Svetom Savi prvom Arhiepiskopu srpskom. 

Draga djeco, vaša je Slava Sveti Sava. 

Vi ste danas najvažniji između nas! 

Maleni svetosavci a veliki ljudi! 

Naučite danas i neka ostane riječ Gospodnja sa Vama, molite se Bogu i Svetom Savi da vaši roditelji budu blagosloveni od Gospoda. 

Da otac voli majku i majka voli oca, djeca su najsrećnija! 

Da bi bili svi mi radosni, Sveti Savo ti pomozi! 

Počuj glas svog roda srpskoga naroda!

Na nama je da nastavimo hoditi stopama Svetog Save i Simeona i na tom putu da otkrivamo ljepotu svijeta i čovjeka u Ljepoti Hristovoj.

Srećna Slava Sveti Sava!

o. Simon Turkić