НИРНБЕРГ, НОВОСТИ

Светосавска академија у Храму Св.Кирила и Методија у Нирнбергу

У суботу,  на празник Светог Саве 27.1.2024. године,  када наша Црква слави свог првог Архиепископа, служена је Света Литургија у Храму Св. Кирила и Методија у Нирнбергу. Литургијом је началствовао парох нирнбершки протојереј-ставрофор Бранислав Чортановачки уз саслуживање парохијског ђакона Арсенија Јовановића .

Истог дана, у вечерњим часовима, свештенство Црквене општине приредило је заједно са  учитељицом Допунске школе на српском језику, госпођом  Горданом Будиша  светосавску академију у част првог српског просветитеља. Фолклорна  група при  Црвеној општини ,фолклорна група Младост из Ерлангена и  деца полазници веронауке, својим учешћем,  допринела су лепоти  ове свечаности.

Академија је свечано отворена Химном Светога Саве, коју су отпевала  деца Допунске школе српског језика уз подршку присутног народа .

Протојереј-ставрофор Милорад Јовановић и протојереј-ставрофор Бранислав Чортановачки освештали су славска обележја. Присутне је у име свештенства и Црквене општине поздравио  свештеник Милорад.

О значају празника и о значају Светога Саве за нашу цркву и народ, говорио је у светосавској беседи  ђакон Арсеније Јовановић.

Уследила је кратка позоришна представа како српски домаћин дочекује и прославља српску славу у извођењу КУД-а Младост из Ерлангена.

Рецитације и песме у част Св. Саве извела су деце српске допунске школе и деца фолклорне секције која су својим наступима украсила ово дивно вече.

Фолклор при Црквеној општини Нирнберг, премијерно је извео и отпевао песму „Домовина“ чији је композитор и аутор госпођа Дорис Драгојевић.

Фолклорна група Младост под руководством господина Предрага Петровића, имала је наступ са пар изворних  песама.

Полазници веронауке са вероучитељем ђаконом Арсенијем Јовановићем дигиталном   презентацијом приказали су живот и дела  Светог Саве, као и  географски простор на коме је Св.Сава  живео.   

По завршетку академије, старешина храма захвалио се свима присутнима и учесницима програма.  Организаторима и помагачима у реализацији овогодишње академије: госпођи Дорис Драгојевић, господину Предрагу Петровићу и учитељици Гордани Будиши, уручени су пригодни поклони а свој присутној деци пакетићи.      

приредио
ђакон Арсеније Јовановић