NIRNBERG, NOVOSTI

Svetosavska akademija u Hramu Sv.Kirila i Metodija u Nirnbergu

U subotu,  na praznik Svetog Save 27.1.2024. godine,  kada naša Crkva slavi svog prvog Arhiepiskopa, služena je Sveta Liturgija u Hramu Sv. Kirila i Metodija u Nirnbergu. Liturgijom je načalstvovao paroh nirnberški protojerej-stavrofor Branislav Čortanovački uz sasluživanje parohijskog đakona Arsenija Jovanovića .

Istog dana, u večernjim časovima, sveštenstvo Crkvene opštine priredilo je zajedno sa  učiteljicom Dopunske škole na srpskom jeziku, gospođom  Gordanom Budiša  svetosavsku akademiju u čast prvog srpskog prosvetitelja. Folklorna  grupa pri  Crvenoj opštini ,folklorna grupa Mladost iz Erlangena i  deca polaznici veronauke, svojim učešćem,  doprinela su lepoti  ove svečanosti.

Akademija je svečano otvorena Himnom Svetoga Save, koju su otpevala  deca Dopunske škole srpskog jezika uz podršku prisutnog naroda .

Protojerej-stavrofor Milorad Jovanović i protojerej-stavrofor Branislav Čortanovački osveštali su slavska obeležja. Prisutne je u ime sveštenstva i Crkvene opštine pozdravio  sveštenik Milorad.

O značaju praznika i o značaju Svetoga Save za našu crkvu i narod, govorio je u svetosavskoj besedi  đakon Arsenije Jovanović.

Usledila je kratka pozorišna predstava kako srpski domaćin dočekuje i proslavlja srpsku slavu u izvođenju KUD-a Mladost iz Erlangena.

Recitacije i pesme u čast Sv. Save izvela su dece srpske dopunske škole i deca folklorne sekcije koja su svojim nastupima ukrasila ovo divno veče.

Folklor pri Crkvenoj opštini Nirnberg, premijerno je izveo i otpevao pesmu „Domovina“ čiji je kompozitor i autor gospođa Doris Dragojević.

Folklorna grupa Mladost pod rukovodstvom gospodina Predraga Petrovića, imala je nastup sa par izvornih  pesama.

Polaznici veronauke sa veroučiteljem đakonom Arsenijem Jovanovićem digitalnom   prezentacijom prikazali su život i dela  Svetog Save, kao i  geografski prostor na kome je Sv.Sava  živeo.   

Po završetku akademije, starešina hrama zahvalio se svima prisutnima i učesnicima programa.  Organizatorima i pomagačima u realizaciji ovogodišnje akademije: gospođi Doris Dragojević, gospodinu Predragu Petroviću i učiteljici Gordani Budiši, uručeni su prigodni pokloni a svoj prisutnoj deci paketići.      

priredio
đakon Arsenije Jovanović