AUGZBURG, NOVOSTI

Svetosavska proslava u Augzburgu

U nedelju, 2. februara, u augzburškoj parohiji proslavljen je spomen prvog srpskog Arhiepiskopa, Svetog Save.

Liturgiju je služio paroh augzburški, prezviter Nenad Živković uz učešće velikog broja vernog naroda, naročito dece i omladine. Mnogi od njih došli su obučeni u narodne nošnje. U besedi je o. Nenad istakao je da se zavet Svetoga Save, između ostalog, sastoji i u tome da uvek budemo mirotvorci i vesnici mira, kao i da se uvek trudimo i u svakom delu svog života radimo najviše i najbolje što možemo te da nikad ne prestanemo da promišljamo i učimo.

Nakon zaamvone molitve izvršen je čin blagosiljanja koljiva i sečenja slavskih kolača koje su pripremili i prineli ovogodišnji kumovi slave, Nenad i Sanja Đalamić, Mladen i Helena Đekić, Milka Hufnagel i Nada Vasiljević, Bogdan i Radojka Kovačević i Dušan i Mira Lukić sa svojim porodicama. Kumovima slave za sledeću godinu, koji su se prijavili ispred kulturno-umetničkog društva Drina iz Augzburga, podeljen je deo od slavskih kolača.

Nakon završetka Liturgije, dvadesetak dece učestvovalo je u slavljenju Svetog Oca Save recitacijama, koje su za ovu priliku pripremili. U duhu zajednice otpevana je i himna Svetom Savi „Uskliknimo s ljubavlju!“. Pristiglo je i oko petnaestak likovnih radova na temu Svetoga Save koji su izloženi u crkvenoj sali. Svoj prisutnoj deci podeljeno je i oko stotinu svetosavskih paketića koje su, uz skromni doprinos CO Augzburg, pripremile i priložile sestre u Hristu iz KUD ,,Drina“ iz Augzburga.

Zahvaljujući organizaciji kulturno-umetničkog društva ,,Sveti Sava“ iz Augzburga, čiji su članovi bili jedni od ovogodišnjih kumova proslave, priređen je i folklorno-pevački nastup. Zbog kiše nastup je održan unutar prostorija crkve, ali je uprkos stešnjenom prostoru raspoloženje bilo dobro i kod plesača i kod publike.

Trudom ovogodišnjih kumova proslave, pripremljena je i bogata trpeza ljubavi na koju su pozvani svi prisutni. U dobrom raspoloženju i uz muzički nastup proslava se nastavila do ranih večernjih časova.

U ime KUD ,,Drina“ kumovi proslave za sledeću godinu su Zoran i Marica Stupar, Ljubiša i Tanja Gavrić, Slađan i Danijela Kuridža, Zoran i Anđelka Tešić i Đuro i Ana Hornjak sa porodicama.

U prilogu, našim čitaocima dostavljamo besedu sveštenika Nenada Živkovića:

„Puta koji vodi u život, nastavnik, arhipastir i učitelj bio si“, pevamo u pohvalnoj crkvenoj pesmi ovome velikom čoveku, monahu i svešteniku. „Najpre si,“ govori dalje pesma, „otadžbinu tvoju prosvetio porodivši je Duhom Svetim.“ Mi i govorimo da je Sv. Sava prosvetitelj, da je učitelj i da je duhovni vođ – pastir!

Čemu nas je to, draga deco i draga u Hristu Gospodu našem braćo i sestre, naučio Sveti Sava, i kako je to on naš prosvetitelj? Naučio nas je najpre pravoj veri, naučio nas je milosrđu i smirenju, naučio nas je da volimo jedni druge, a na prvom mestu da volimo Boga, po rečima samog Gospoda „Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim telom svojim i ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe.“

Sveti Sava nas je naučio i da moramo uvek biti mirotvorci, da kao Hristovi učenici moramo donositi mir, i biti „so svetu“, odnosno da moramo biti oni koji svet čine zdravim, dobrim, osoljenim – osvećenim. Dobri otac Sava došao je da izmiri svoju zavađenu braću, svoja dva rođena brata koja su bila u međusobnom ratu. Došao je Sava i nad telom, nad svetim moštima njihovog oca, Svetog Simeona (Stefana Nemanje) rekao im da se, za ljubav oca i za dobrobit naroda, ali na prvom mestu zarad Hrista moraju izmiriti. Doneo je, dakle, monah Sava, mir svojoj braći, svojoj zemlji i narodu. Naučio nas je da i mi tvorimo, da i mi činimo da bude mira, da bude sloge. Biti mirotvorac – to je zavet Svetog Save!

Sava, propovednik i učitelj, naučio nas je i da budemo vredni, da se u životu trudimo i da život pametno, valjano koristimo. Da, deco, ume da bude teško u školi, kao što i vašim roditeljima može biti teško na poslu, ali će svaki trud, svaki napor koji učinimo da bismo bili bolji, da bismo stekli više znanja i da to znanje korisno upotrebimo, svaki taj trud blagosloviće Bog i umnožiće ga svojim darovima! Ustani ranije, započni posao – ili počni ranije da učiš – kada nešto radiš, šta god to bilo, radi to punim svojim bićem, kao da od toga zavisi ceo svet, potpuno se posveti tome, daj sve od sebe, utkaj sve svoje umeće i znanje, ostavljajući zadnju reč Bogu, ali tek onda kada si ti dao sve od sebe! I ako tako budeš radio ili radila, blagosloviće te Bog i daće ti i više nego što si mogao da zamisliš, doneće tvoj trud bogate plodove. Otvori svoje oči, uključi svoj um i razum, koji su ti od Boga dati, budi svetlost svetu da bi svako ko te upozna, u školi, na poslu ili drugde, mogao da prepozna u tebi učenika Hristovog i naslednika Svetog Save. To je zavet i prosvetiteljstvo Svetog Save!

Braćo i sestre, Sveti Sava je prvi arhiepiskop Crkve u srpskim i pomorskim zemljama, prvi koji je organizovao samostalni crkveni život na tim prostorima, prvi pisac zakona, osnivač bolnica i sirotišta, diplomata. Sava je srpski arhiepiskop i prosvetitelj, učitelj i pastir, ali je važno da se podsećamo i da zapamtimo da on nije samo srpski! On je sveštenik i svetitelj Crkve Hristove, on je prijatelj naroda Božijeg, ma iz kog roda da je taj narod. Zato Savu slave i drugi narodi i druge pomesne crkve. Ovde ga, u ovoj bogomčuvanoj parohiji, zajedno, u zajednici Duha Svetoga, sa nama slave i naša draga braća i sestre Makedonci, Nemci, Rusi, Gruzini i po koji predstavnici drugih naroda. Ali smo svi mi, tome nas je takođe naučio Sveti Sava, jedan narod Božiji, jedan narod izabrani, jedan narod iskupljeni! I to je zavet Svetog Save, braćo i sestre!

Danas, kada proslavljamo svetoga Savu, setimo se u svojim molitvama i sveg onog naroda Božijeg u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji, u Bosni i u Savinoj humskoj zemlji – Hercegovini, u Srbiji, u Svetoj Zemlji koju je Sava toliko voleo i često je posećivao, u Makedoniji i Grčkoj, gde se, na Svetoj Gori, Sava podvizavao, u Bugarskoj gde je dušu predao Gospodu i svega naroda Božijeg rasejanog po svim „gudurama zemaljskim“ i po celoj kugli zemaljskoj!

Uskliknimo s ljubavlju, svetitelju Savi! Sveti oče Savo, moli Boga za nas i za sve one kojima je potrebna milost i pomoć Božija!