BREMEN, NOVOSTI

Svetosavska proslava u Bremenu

U nedelju, 28.01.2024. godine, u Hramu Sv. Georgija u Bremenu, održana je svečana Liturgija povodom obeležavanja praznika Svetoga Save.

Učenici Dopunske škole na srpskom jeziku u Bremenu, doprineli su tom svečanom danu lepom Svetosavskom akademijom. Nakon molitve i celivanja krsta i ikone, protojerej Saša Momirović  obratio se divnim rečima prisutnim đacima, učiteljici Slađani Dunjić i svim parohijanima i izrazio veliku radost povodom velikog broja vernika okupljenih u hramu tog dana.

Akademija je počela himnom Svetom Savi, a nakon toga učenici su nizali pesmice o detinjstvu i mladosti princa Rastka Nemanjića, odlasku na Svetu Goru i o Savinim monaškim danima. Poruka koju su poslali nadovezala se na govor oca Saše koji je istakao važnost očuvanja vere, maternjeg jezika i kulture gde god da se nalazimo. Učenici su na kraju izgovorili stih koji je ujedno i njihova poruka i zavet za buduće dane:

„Ići ćemo putem slave, starim putem Svetog Save, živećemo mi u slozi, o Gospode ti pomozi.“

Na kraju svečanog programa, učenicima su podeljeni prikladni poklon-paketići koje je pripremio sveštenik Dragan Jovanović, koji je iz zdravstvenih razloga bio sprečen da služi Liturgiju tog dana, kao i domaćini slave porodica Spasojević. Nakon lomljenja slavskog kolača, tradicionalno se biralo kumstvo za narednu godinu, za koje su se javile porodice Jović i Jovanović.

Svi prisutni, nastavili su druženje uz bogatu trpezu i u lepom i svečanom raspoloženju.