БРЕМЕН, НОВОСТИ

Светосавска прослава у Бремену

У недељу, 28.01.2024. године, у Храму Св. Георгија у Бремену, одржана је свечана Литургија поводом обележавања празника Светога Саве.

Ученици Допунске школе на српском језику у Бремену, допринели су том свечаном дану лепом Светосавском академијом. Након молитве и целивања крста и иконе, протојереј Саша Момировић  обратио се дивним речима присутним ђацима, учитељици Слађани Дуњић и свим парохијанима и изразио велику радост поводом великог броја верника окупљених у храму тог дана.

Академија је почела химном Светом Сави, а након тога ученици су низали песмице о детињству и младости принца Растка Немањића, одласку на Свету Гору и о Савиним монашким данима. Порука коју су послали надовезала се на говор оца Саше који је истакао важност очувања вере, матерњег језика и културе где год да се налазимо. Ученици су на крају изговорили стих који је уједно и њихова порука и завет за будуће дане:

„Ићи ћемо путем славе, старим путем Светог Саве, живећемо ми у слози, о Господе ти помози.“

На крају свечаног програма, ученицима су подељени прикладни поклон-пакетићи које је припремио свештеник Драган Јовановић, који је из здравствених разлога био спречен да служи Литургију тог дана, као и домаћини славе породица Спасојевић. Након ломљења славског колача, традиционално се бирало кумство за наредну годину, за које су се јавиле породице Јовић и Јовановић.

Сви присутни, наставили су дружење уз богату трпезу и у лепом и свечаном расположењу.