ЕСЕН, НОВОСТИ

Светосавска прослава у Есену

Светосавска прослава одржана је 8. фебруара 2020. у организацији Црквене општине Есен.

Вечерњу службу служио је архијерејски намесник за Северну Рајну-Вестфалију, прота Данило Радмиловић, заједно са протом Драганом Јовановић из Ахена и протом Јованом Марићем из Вупертала и есенским протом Душком Спасојевићем. После славског богослужења и сечења славског колача, домаћин овогодишње славе, Данило Вујичић, предао је славу Дејану Мићићу, домаћину славе следеће године.

Након Литургије уследила је Светосавска академија, под називом „И би Сава“. Академију су припремила деца, која похађају наставу веронауке у класи оца Душка Спасојевиће са родитељима и пријатељима парохије, као што су Позориштанце „Свети Стефан“ и КУД „Коло“ Есен са својим певачким дружинама, Певница цркве Свети Стефан, маме Тања Божовић  и Марије Иванишевић, тата Жељка Симића, истакнути уметници Михаило и Филип Ераковић и  Душко Јовановић.

Академија у цркви завршена је дечијом позоришном представом „И би Сава“ , у извођењу Позориштанцета „Свети Стефан“, у режији госпође Жељке Иванчевић.

Сведен и изузетно разноврстан уметнички програм измамио је велики аплауз свих присутних верника, пуно осмеха и по коју сузу. Након опеване светосавке химне у хору од 300 присутних верника, обратио се прота Данило Радмиловић пригодном беседом.

Светосавски бал у сали цркве отворен је традиционалним „Краљевим колом“ у извођењу КУД „Коло“ Есен. Међу уваженим званицама вечери налазили су се госпођа Перин-Јарић, конзул републике Србије у Дизелдорфу и господин Јелинек градоначелник Есена, који су се пригодним говором обратили свим присутнима у сали.