ESEN, NOVOSTI

Svetosavska proslava u Esenu

Svetosavska proslava održana je 8. februara 2020. u organizaciji Crkvene opštine Esen.

Večernju službu služio je arhijerejski namesnik za Severnu Rajnu-Vestfaliju, prota Danilo Radmilović, zajedno sa protom Draganom Jovanović iz Ahena i protom Jovanom Marićem iz Vupertala i esenskim protom Duškom Spasojevićem. Posle slavskog bogosluženja i sečenja slavskog kolača, domaćin ovogodišnje slave, Danilo Vujičić, predao je slavu Dejanu Mićiću, domaćinu slave sledeće godine.

Nakon Liturgije usledila je Svetosavska akademija, pod nazivom „I bi Sava“. Akademiju su pripremila deca, koja pohađaju nastavu veronauke u klasi oca Duška Spasojeviće sa roditeljima i prijateljima parohije, kao što su Pozorištance „Sveti Stefan“ i KUD „Kolo“ Esen sa svojim pevačkim družinama, Pevnica crkve Sveti Stefan, mame Tanja Božović  i Marije Ivanišević, tata Željka Simića, istaknuti umetnici Mihailo i Filip Eraković i  Duško Jovanović.

Akademija u crkvi završena je dečijom pozorišnom predstavom „I bi Sava“ , u izvođenju Pozorištanceta „Sveti Stefan“, u režiji gospođe Željke Ivančević.

Sveden i izuzetno raznovrstan umetnički program izmamio je veliki aplauz svih prisutnih vernika, puno osmeha i po koju suzu. Nakon opevane svetosavke himne u horu od 300 prisutnih vernika, obratio se prota Danilo Radmilović prigodnom besedom.

Svetosavski bal u sali crkve otvoren je tradicionalnim „Kraljevim kolom“ u izvođenju KUD „Kolo“ Esen. Među uvaženim zvanicama večeri nalazili su se gospođa Perin-Jarić, konzul republike Srbije u Dizeldorfu i gospodin Jelinek gradonačelnik Esena, koji su se prigodnim govorom obratili svim prisutnima u sali.