BERLIN, NOVOSTI

Svetosavska proslava u hramu Svetoga Save u Berlinu

Obeležavanje hramovne i školske slave u hramu Sv. Save u Berlinu, već tradicionalno, prate mnoga duhovna i kulturna dešavanja. Školska slava je obeležena u nedelju 26.01.2020. Svetu Liturgiju su služili visokoprečasni protojereji-stavrofori Dušan Kolundžić, paroh u penziji i Veljko Gačić.

Posle Svete Liturgije i blagosiljanja slavskih obeležja, preko stotinu dece, učenika Dopunske škole na srpskom jeziku pri našem hramu i u berlinskim školama, izvelo je recital koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Reči zahvalnosti, za izvedeni program i zavidno poznavanje srpskog jezika učesnika programa, upućene su učiteljicama: prof. Milani Rakić, Mirjani Stefanović i veroučiteljici Radmili Milovanović, kao i svim roditeljima, koji ne štedeći sebe, trude se da svoju decu sačuvaju u veri i poznavanju srpskog jezika. Potom su sva deca dobila svetosavske paketiće.

U nastavku, u crkvenom domu, otvorena je izložba umetničke fotografije „Putevi pravoslavlja“, autora fotografa, Zorana Lazića iz Doboja i Igora Ristića iz Berlina. Ova izložba je deo postavke, koja je povodom 800-godišnjice autokefalnosti SPC izložena u kripti hrama Svetoga Save u Beogradu i prikazuje motive svetosavske duhovnosti, arhitekture i umetnosti od Svete Gore pa do Berlina. Osim autora, povodom otvaranja izložbe gost je bio i G. Miroslav Predojević, glavni sekretar Foto saveza Srbije.

Gost školske slave bila je i ambasadorka Republike Srbije u Berlinu, gospođa dr. Snežana Janković.

Na sam praznik Svetoga Save, a povodom hramovne slave Svetu Liturgiju su služili: arhimandrit Emanuil Sfiatkos (Vaseljenska patrijaršija), protojereji-stavrofori: Julijan Angelov (Bugarska patrijaršija), Dušan Kolundžić, paroh u penziji, Dragan Sekulić, Veljko Gačić i protojerej Radomir Kolundžić, berlinski parosi, a liturgijskom sabranju je prisustvovao i sveštenik Petar Dajković, paroh u penziji. Svojim pojanjem lepotu praznične Liturgije je ulepšao hor „Sv. Stefan Dečanski“.

Posle blagosiljanja slavskih obeležja i delenja nafore, svi prisutni su u crkvenom domu posluženi slavskim posluženjem, koji su pripremili ovogodišnji kumovi: Blagojević Slađan, Blagojević Denis, Bokun Mirko, Grbavčević Sveto, Dulović Verica, Karsten Andrija, Malinić Ilija, Malinić Ljuban, Marčetić Željko, Milinković Saša, Petrović Ružica, Poljić Ljubinka, Prodanović Darko, Ristović Aleksandar, Smek Tihomir, Spajić Vukosava, Stepanovski Aca, Stjepanović Predrag, Trivić Dane i Čegar Goran.

Hramovnoj slavi su, pored velikog broja vernih, prisustovali: Ministar-savjetnik u ambasadi Bosne i Hercegovine u Berlinu G. Predrag Đokić, Konzul Republike Srbije u Berlinu gospođa Milica Todorović, Izaslanik Ministarstva odbrane Republike Srbije u Berlinu G. Pukovnik Dejan Cimbaljević, gradonačelnik Berlin-Šteglica u penziji G. Norbert Kop i G. dr Aleksandar Arnot, diplomata u penziji.