NOVOSTI, OSNABRIK

Svetosavska proslava u Osnabriku

U nedelju 02. februara, svečano je proslavljen spomen Svetog oca našeg Save u parohiji osnabričkoj. Svetu Liturgiju, u hramu Svetoga Đorđa, služio je nadležni paroh, pevao Crkveni hor u prisustvu velikog broja blagočestivog naroda, dece i omladine, a sve u slavu Vaskrsloga Hrista i čast Svetog oca Save, čiji lik i delo ostaje uzor svim srpskim naraštajima, koji svojom svetlom pojavom kroz sva vremena ulepšava našu istoriju i ovaj Božji svet.

Nakon Svete Liturgije odmah se prešlo u veliku salu obližnje škole, koja može da primi nekoliko stotina posetilaca, i u kojoj se već dugi niz godina održavaju velike duhovne svečanosti naše parohije. Slavska znamenja je pripremila porodica Petrović iz Bad Iburga a kumstvo dogodine predadoše porodici Mrdović iz Fersmolda.

Tačno u 13.00 otpočeo je svetosavski program, defileom dece u narodnim nošnjama, koja su ulazeći u salu pevala „Vera naša vera slavna, naša vera pravoslavna“  i osvećenjem slasvkih darova, posle kojeg je nadležni paroh pozdravio sve prisutne, zamolivši ih, da sa potrebnom pažnjom saslušaju pesme i recitacije dece i mladih, rekavši takođe, da je „Svetosavska ideja održala zdravim biće našega naroda a takođe i sveukupnu duhovnu, kulturnu i nacionalnu dimenziju postojanja srpskog roda“ i molbom da „mnogo jače i konkretnije ispoljavamo svoju veru u ovoj zemlji, te da nam dela budu mnogo jača od reči“.

Odmah potom cela sala otpevala je himne „Bože pravde“ i „Uskliknimo s ljubavlju“ a onda su se, jedna za drugom, ređale recitacije u slavu Svetitelju, uz učešće pedesetak mladih koji su na predivan način i sa puno emocija, predstavili lik najvećeg među svetima u našem narodu. Na kraju su se začuli najmiliji zvuci zavičaja i desetak folklornih  igara u izvođenju crkvenog folklora „Božur“ i folklornog društva „Jeleče“ iz Fersmolda.

Nakon svega, kumovi podeliše stotinak svetosavskih  paketića, pripremljenih ovim povodom, u organizaciji Crkvene opštine, za svu decu u sali. Mnogobrojan narod, gromoglasni aplauzi, ushićenje i suze na licima prisutnih, najrečitije govore o uspešno realizovanoj svetosavskoj priredbi u Osnabriku.