НОВОСТИ, ОСНАБРИК

Светосавска прослава у Оснабрику

У недељу 02. фебруара, свечано је прослављен спомен Светог оца нашег Саве у парохији оснабричкој. Свету Литургију, у храму Светога Ђорђа, служио је надлежни парох, певао Црквени хор у присуству великог броја благочестивог народа, деце и омладине, а све у славу Васкрслога Христа и част Светог оца Саве, чији лик и дело остаје узор свим српским нараштајима, који својом светлом појавом кроз сва времена улепшава нашу историју и овај Божји свет.

Након Свете Литургије одмах се прешло у велику салу оближње школе, која може да прими неколико стотина посетилаца, и у којој се већ дуги низ година одржавају велике духовне свечаности наше парохије. Славска знамења је припремила породица Петровић из Бад Ибурга а кумство догодине предадоше породици Мрдовић из Ферсмолда.

Тачно у 13.00 отпочео је светосавски програм, дефилеом деце у народним ношњама, која су улазећи у салу певала „Вера наша вера славна, наша вера православна“  и освећењем сласвких дарова, после којег је надлежни парох поздравио све присутне, замоливши их, да са потребном пажњом саслушају песме и рецитације деце и младих, рекавши такође, да је „Светосавска идеја одржала здравим биће нашега народа а такође и свеукупну духовну, културну и националну димензију постојања српског рода“ и молбом да „много јаче и конкретније испољавамо своју веру у овој земљи, те да нам дела буду много јача од речи“.

Одмах потом цела сала отпевала је химне „Боже правде“ и „Ускликнимо с љубављу“ а онда су се, једна за другом, ређале рецитације у славу Светитељу, уз учешће педесетак младих који су на предиван начин и са пуно емоција, представили лик највећег међу светима у нашем народу. На крају су се зачули најмилији звуци завичаја и десетак фолклорних  игара у извођењу црквеног фолклора „Божур“ и фолклорног друштва „Јелече“ из Ферсмолда.

Након свега, кумови поделише стотинак светосавских  пакетића, припремљених овим поводом, у организацији Црквене општине, за сву децу у сали. Многобројан народ, громогласни аплаузи, усхићење и сузе на лицима присутних, најречитије говоре о успешно реализованој светосавској приредби у Оснабрику.