NOVOSTI, HAMBURG

Svetosavski dani u Hamburgu

Praznik prvog srpskog Arhiepiskopa torženstveno je proslavljen u parohiji hamburškoj. 

Proslava je počela 25. januara večernjim bogosluženjem i svetosavskom akademijom, koju je uveličalo preko stotinu dece, koja pohađaju Srpsku dopunsku školu „Jovan Jovanović Zmaj“. Bogatim programom rukovodila je učiteljica gospođa Tatjana Filipović. Starešina svetoarhangelskog hrama prota Siniša Vujasinović održao je svetosavsku besedu, a pozdravne govore održali su gospođa Lidija Ivanović, konzul Republike Srbije u Hamburgu, potpukovnik Miloje Zdravković i gospodin Milorad Pajović, predsednik Srpske dopunske škole. Nakon bogatog programa usledila je podela svetosavskih paketića za sve učesnike akademije kao i posluženje u sali crkvenog centra.

U nedelju 26. januara Svetom Liturgijom načalstvovao je otac Siniša Vujasinović uz sasluženje prote Radosava Milinkovića iz Čačka kao i sveštenika hamburških Alekse Milinkovića i Milutina Marića. Po zaamvonoj molitvi blagosloven je i prelomljen slavski kolač u slavu i čast prvog Arhiepiskopa srpskoga Sv. Save, koji su ove godine pripremili čtečevi Miloš Slović i Danilo Milovanović. Vredne ruke članica KSS hamburške parohije i ove godine su se potrudile da svetosavski ručak bude dostojan svetitelja kojeg proslavljamo, tako da su se vernici dugo zadržali u crkvenoj sali uz bogato posluženje i prijatan razgovor.

Na sam dan praznovanja Sv. Save, otac Radosav Milinković služio je prazničnu Liturgiju u prisustvu iznenađujuće velikog broja vernika, s obzirom da je radni dan. Prazničnim slovom oca Radosava vernici su se duhovno obogatili i u njima je ponovo probuđen svetosavski duh, koji ovih dana naročito vaskrsava među našom braćom i sestrama u Crnoj Gori, za koje se usrdno Bogu molimo na svakom bogosluženju i koji nam daju primer živoga svetosavlja našega vremena.