NOVOSTI, OSNABRIK

Tradicionalno učešće parohijana na Festivalu kulture u Osnabriku

Već duži niz godina, polovinom septembra, održava se u Osnabriku gradski festival pod nazivom „Fest der Kulturen“ na kome učestvuju brojne etničke grupe različitih kultura iz celoga sveta a sve u cilju  zbližavanja i negovanja miroljubivog suživota. Crkvena opština Osnabrik je i ove godine imala zapaženo učešće na istom.

U nedelju 15. septembra u 10 časova služena je Sveta Liturgija u hramu Svetog velikomučenika Georgija. Služio je protojerej-stavrofor Marinko Rajak. Osim vernika parohije osnabričke, prisutni su bili i đaci Srpske dopunske škole iz Bremena, sa roditeljima i prof. Milicom Stanković, koji su potom posetili i spomen kosturnicu, logorske barake i groblje srpskih oficira.

Posle bogosluženja sabrani parohijani su se uputili na glavni trg, gde je ispred gradske kuće, među stotinak drugih, bio postavljen i veliki štand u organizaciji Srpske pravoslavne Crkve ukrašen zastavama, hrišćanskim simbolima i raznim specijalitetima iz naše otadžbine. Na centralnoj bini, pred mnoštvom naroda raznih nacionalnosti, nastupila je crkvena folklor grupa, u malom i velikom sastavu. Nastup su otvorili rodoljubivom pesmom „Tamo daleko“ a potom odigrali nekoliko folklornih igara na oduševljenje prisutnih. Divan kolorit naših nošnji, dobra uvežbanost igrača i lepota našeg melosa privukli su pažnju novinara. Fotografija sa veoma zapaženog nastupa, ukrasila je sutradan naslovnu stranu dnevnih osnabričkih novina „Neuer Osnabrücker Zeitung“.