НОВОСТИ, ОСНАБРИК

Традиционално учешће парохијана на Фестивалу културе у Оснабрику

Већ дужи низ година, половином септембра, одржава се у Оснабрику градски фестивал под називом „Fest der Kulturen“ на коме учествују бројне етничке групе различитих култура из целога света а све у циљу  зближавања и неговања мирољубивог суживота. Црквена општина Оснабрик је и ове године имала запажено учешће на истом.

У недељу 15. септембра у 10 часова служена је Света Литургија у храму Светог великомученика Георгија. Служио је протојереј-ставрофор Маринко Рајак. Осим верника парохије оснабричке, присутни су били и ђаци Српске допунске школе из Бремена, са родитељима и проф. Милицом Станковић, који су потом посетили и спомен костурницу, логорске бараке и гробље српских официра.

После богослужења сабрани парохијани су се упутили на главни трг, где је испред градске куће, међу стотинак других, био постављен и велики штанд у организацији Српске православне Цркве украшен заставама, хришћанским симболима и разним специјалитетима из наше отаџбине. На централној бини, пред мноштвом народа разних националности, наступила је црквена фолклор група, у малом и великом саставу. Наступ су отворили родољубивом песмом „Тамо далеко“ а потом одиграли неколико фолклорних игара на одушевљење присутних. Диван колорит наших ношњи, добра увежбаност играча и лепота нашег мелоса привукли су пажњу новинара. Фотографија са веома запаженог наступа, украсила је сутрадан насловну страну дневних оснабричких новина „Neuer Osnabrücker Zeitung“.