VIKARNI EPISKOP JOVAN, DISELDORF, NOVOSTI

U Diseldorfu služena Liturgija pređeosvećenih darova

Trećeg dana Prve sedmice Velikoga posta Njegovo Preosveštenstvo vikarni Episkop humski g. Jovan služio je Liturgiju pređeosvećenih darova u diseldorfskom hramu. Episkopu su sasluživali sveštenik Danilo Radmilović i đakon Aleksandar Debeljak.

Na kraju bogosluženja prisutnim vernicima obratio se Vladika Jovan:

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Draga braćo i drage sestre, hvala vam što ste došli da molitveno proslavimo ovaj sveti dan kada se služi prva liturgija pređeosvećenih darova u Velikom postu. Mi se, draga braćo i sestre, redovno sabiramo na svetoj liturgiji da bismo se nakon molitava i blagodarenja i primanja blagodati Presvetoga Duha, pričešćivali presvetim i životvornim tajnama, da bismo okusili i videli kako je Dobar i Blag Gospod i da bismo se utešili Božanskim energijama i ugledali svetlost Hristovog Vaskrsenja koja nas u životu snaži i biva uteha i putokaz u svim našim životnim nedaćama.

Oci Crkve koji su imali svest da čovek ne može bez Evharistije i Svetoga pričešća tokom godine a posebno u velikoposnom periodu podviga i pojačane molitve, ostavili su predanje prema kojem se tokom određenih sedmičnih dana Velikog posta služe pređeosvećene liturgije.

Neka bi Bog dao da ovaj post bude svima nama na korist i na korist svetu u kome živimo, da sve uvek molimo za mir u svetu i da kada se odričemo nečega to treba da činimo zbog drugih ljudi i iz ljubavi prema njima.