AUDIO, MITROPOLIT GRIGORIJE

U Gacku održana izložba i predstavljena knjiga „Atanasije-jedan životopis“

Nikada Parohijski dom u Gacku nije bio u većoj tami, a čudesno obasjan svjetlošću i toplinom kao sinoć. Nestanak električne energije skoro da niko nije ni pominjao, a veliki broj naših sugrađana došao je na otvaranje izložbe fotografija  o vladici Atanasiju pod nazivom „ Tvoje od tvojih“, koju je priredio tvrdoški jeromonah Teofil Petrović.

Kroz crno-bijele fotografije prikazan je dio njegovog života dovladičanstva, drugi dio se odnosi na njegovu hirotoniju  a izložene su i brojne fotografije koje prikazuju različite periode njegovog života, sa raznim ljudima, iz različitih događaja i službi.

U nastavku večeri  je predstavljena i knjiga „Atanasije, jedan životopis“ koju su priredili episkop zapadnoamerički Maksim i Ljubiša Čeperković,  a o knjizi su govorili njegova duhovna djeca:episkop diseldorfski i njemački Grigorije i sveštenik Lazar Manigoda, te teolog Andrej Jeftić.

Vladika Grigorije, koji je naslijedio vladiku Atanasija na tronu episkopije zahumsko-hercegovačke i primorske je istakao da kada bismo pokušali da opišemo njega kao ličnost, mogli bismo najkraće reći:posvećen i iskren. No, na sinošnjoj promociji vladika Grigorije je najviše pažnje posvetio njegovom odnosu prema Gačanima koje je smatrao hrabrim, vrijednim i slobodarskim ljudima.

„Gacko doživljavam i pominjem kao svoje drugo mjesto, odmah poslije rodnog, a mi duhovna djeca vladike Atanasija smo ponosni što smo bili dio njegovog života“, istako je sveštenik Lazar Manigoda čiji je životni put bio tijesno povezan sa vladikom Atanasijem-velikim učiteljem Pravoslavne crkve.

„Ova knjiga pokušava, kao i svi životopisi i spisi o znamenitim ljudima da nam donekle približi tajnu nekog čovjeka. Vjerujem da smo gotovo svi ovdje imali neko iskustvo susreta sa vladikom Atanasijem i osjetimo  njegovu tešku ruku na svojim ramenima, ali ruku koja oslobađa od težine svakodnevnog života“, rekao je teolog dr Andrej Jeftić.

Knjiga, koja na 736 strana pokriva najvažnije etape životnog puta blažene uspomene episkopa Atanasija, novo je izdanje manastira Tvrdoša u izdanju novoosnovane  „Zadužbine vladike Atanasija“.

Ova promacija je , inače, najznačajniji kulturni događaj ovogodišnje manifestacije „Kulturno sportsko ljeto Gacko 2022“, a svojim prisustvom uveličali su ga vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, te brojno monaštvo i sveštenstvo eparhije.

Slijedi tonski prilog:

Izvor: Radio Gacko