DISELDORF, EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI

Ustoličenje episkopa Grigorija u Diseldorfu

Diseldorf, 16. septembar 2018.

Njegovo preosveštenstvo novoizabrani episkop frankfurtski i cijele Njemačke Grigorije ustoličen je danas u Hramu Svetog Save u Diseldorfu. U čin episkopa uveo ga je episkop šabački Lavrentije, a uz njega je Svetu arhijerejsku liturgiju služilo petnaestak vladika i stotinjak sveštenika.

Vladika Grigorije rekao je da je svjestan izazova pred kojim stoji, ali je ukazao na dužnost da se domaćinima približi bogata srpska kultura i tradicija. 
„Vjerujem da će, nakon što nas upoznaju kroz raznovrsnu kulturnu baštinu, naši domaćini početi drugačije da nas posmatraju i doživljavaju i da nas neće cijeniti samo kao dobre radnike, naučnike, ljekare i inženjere, već i kao narod čiji korijeni sežu duboko u prošlost i čije su kultura i istorija dostojne poštovanja i divljenja“, rekao je vladika Grigorije. 
On je istakao da se mora poštovati i cijeniti, podjednako djelima i riječima, gostoprimstvo i dobra volja naroda koji je većinski u toj zemlji. 
Vladika Grigorije je podsjetio da se sudbina srpskog naroda, počev od srednjeg vijeka, nerijetko preplitala sa sudbinom njemačkog naroda. 
„Nije tajna da smo se kroz protekla vremena i sukobljavali, ali isto tako nije neistina da smo se i prije i poslije toga, ali i kroz same tragične sukobe upoznavali, te da smo jedni od drugih učili“, rekao je vladika Grigorije. 

Vjernicima je poručio da ne smiju zaboraviti da čine dobro svojoj domovini i da pomažu svoje bližnje i prijatelje koji su ostali tamo. 
Vladika Grigorije je istakao da među srpskom pravoslavnom zajednicom ne treba da bude razlika i barijera, već treba da funkcionišu kao složan i jedinstven organizam. 
On je podsjetio da ima dobru saradnju sa drugim hrišćanskim crkvama, na prvom mjestu sa rimokatolicima i evangelistima, ali i drugim vjerskim zajednicama, te dodao da će nastojati da sa pravoslavnom braćom Grcima, Rusima, Bugarima, Rumunima i svima ostalima gaji ljubav i zajedništvo. 

„Iskreno se nadam da ću doprinijeti našem opštem jedinstvu i da ćemo svi zajedno nastojati da naše pravoslavno hrišćanstvo predstavimo ovom svijetu u najljepšem svjetlu. Stoga ću i od svojih sveštenika očekivati to isto, to jest žrtvenu ljubav“, naglasio je vladika Grigorije. 
Vladika Lavrentije je rekao da je vladika Grigorije i narodni episkop kakav treba Njemačkoj. 

Ustoličenju vladika Grigorija u Diseldorfu prisustvovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sa saradnicima, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, izaslanik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, predstavnici grada Mostara, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović sa delegacijom, načelnici opština Nevesinje Milenko Avdalović i Bileće Miljan Aleksić. 
Među prisutnima su bili i konzuli BiH, Grčke i Rusije, predstavnici Katoličke crkve i Islamske zajednice, njemački političar Bodo Hombah, te veliki broj vjernika iz Republike Srpske i Srbije. 

Nakon ustoličenja priređen je kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali hor bogoslova iz Prizrena, crkveni horovi iz Trebinja, Nevesinja, Gacka, Bileće i Mostara. 
Vladika Grigorije do sada je bio episkop zahumsko-hercegovački i primorski. Na vladičanskom tronu Hercegovačke eparhije 3. oktobra 1999. godine vladiku Grigorija ustoličio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije po blagoslovu tadašnjeg patrijarha Pavla. 
Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora u maju 2018. godine, episkop Grigorije izabran je za episkopa Eparhije frankfurtske i sve Njemačke.