VIKARNI EPISKOP JOVAN, DISELDORF, NOVOSTI

Vaskrs – Diseldorf

Najveći hrišćanski praznik Hristovog vaskrsenja svečano je dočekan u diseldorfskom hramu Svetoga Save. Nakon ophoda oko hrama, Njegovo Preosveštenstvo Episkop humski g. Jovan otpočeo je vaskrsno jutarnje bogosluženje. U produžetku, tačnije u ponoć, služena je Sveta arhijerejska Liturgija. Episkop Jovan obratio se sabranom narodu prazničnom besedom uz čitanje Vaskrsnog slova Svetoga Jovana Zlatousta.

Beseda Vladike Jovana:

Hristos vaskrse!

Draga braćo i sestre, dragi vaskrsli u Hristu, dragi narode Božiji koga je Hristos podigao iz sna, srećan vam praznik! Ova noć svedočanstvo je prosvetljenja i obasjanja svih nas Hristovim vaskrsenjem. Sada smo pod svetlošću ovog hrama sabrani da proslavimo događaj koji našim životima daje smisao. Čuli ste kako Sveti Jovan Bogoslov, na početku svoga Jevanđelja kaže u početku beše Reč (Logos). To su reči koje nas podsećaju na početak Starog zaveta koji počinje rečima u početku stvori Bog nebo i zemlju. Ovaj dan na koji smo se sabrali predstavlja novo stvaranje, novo presazdavanje u Gospodu Isusu Hristu i zato su ove novozavetne reči slične onima iz starog zaveta, samo se ne kaže stvori Bog nebo i zemlju nego se kaže u početku beše Logos(Reč). Taj Logos, draga braćo i sestre, koji je bio u početku, ovaplotio se od Duha Svetoga i Marije Djeve i došao među nas, poživeo među nama, stradao i na kraju vaskrsao iz mrtvih.

Hristos vaskrse!

Njegovim vaskrsenjem, draga braćo i sestre, živi Crkva i živi svako od nas. Ovo je tajna u kojoj Gospod Isus Hristos prima na Sebe sve što je ljudsko, sve što je čovečansko, osim greha, prima na Sebe celokupnu tvorevinu, da sve ono što je palo, svojim stradanjima, potom vaskrsenjem, podigne iz mrtvih, podigne i izbavi od smrti. Silom Duha Svetoga i blagodaću Božijom, svaku ljudsku ćeliju i sve ono što je čoveku svojstveno, Gospod u Sebi, za sve nas, presazdava. On, koji je Svetlost i prosvetljuje sve ljude, poziva nas da se Njemu približimo, pričestimo, da se u Njemu rodimo krštenjem i da od toga Njegovog vaskrslog tela, kao kvasca vaskrsenja, svi mi primamo na svakoj Božanstvenoj liturgiji. Zato se, draga braćo i sestre, sabiramo i pričešćujemo Njegovim vaskrslim i životvornim telom i Njegovom vaskrslom i životvornom krvlju. Nadam se, da će tako biti i večeras. Neizmerno se radujem što smo se sabrali u ovako velikom broju da proslavimo sveto i slavno Hristovo Vaskrsenje. Neka vam je srećan i blagosloven ovaj najsvetiji praznik, neka vas Gospod blagoslovi svojim vaskrsenjem, neka vam da radost u srca, mir i strpljenje u duše, čistoću srca i uma, svako zdravlja i svako dobro za koje Ga zamolite a koje je na spasenje vas, spasenje vaših bližnjih i na spasenje celoga sveta. Neka vam je srećan i blagosloven praznik!

Hristos vaskrse!