NOVOSTI, ŠTUTGART

Vaskrs u Štutgartu

Na Veliku sredu, 12. aprila 2023. godine, kada se naša Sveta, Saborna i Apostolska Crkva molitveno priseća istovremeno i žene grešnice koja je mirom pomazala Isusa Hrista u Vitiniji, u domu Simona gubavoga (Lk. 7,36-50);  i Judinog izdajstva, koje se zbilo nakon toga, u hramu Sabora Srba Svetitelja u Štutgartu, sveštenstvo hrama služilo je Svetu tajnu jeleosvećenja, uz učešće velikog broja vrenika.

 Na dan ustanovljenja Svete evharistije na Tajnoj večeri, na Veliki četvrtak, 13. aprila 2023. godine, služena je Sveta Liturgija u jutarnjim časovima, a jutrenje sa 12 strasnih Jevanđelja u večernjim satima.

 Na Veliki petak, 14. aprila 2023. godine, kada se naša Sveta Crkva  molitveno seća stradanja, raspeća i smrti Gospoda našega Isusa Hrista, u hramovima štutgartske Crkvene opštine služena su bogosluženja ovoga velikoga dana.

 15. aprila 2023. godine, na Veliku subotu, dan posvećen uspomeni na pogreb Gospoda Isusa Hrista i njegov silazak u Ad. Dan kada je Hristos bio u grobu Telom, a dušom u Adu, a u isto vreme na prestolu sa Ocem i Duhom, služena je Sveta Liturgija u svim hramovima naše CO.

 Na sam dan Vaskrsenja Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista, najpre u ponoć, služena je Sveta Liturgija u štutgartskom hramu, a zatim u jutarnjim časovima i litija i ophod okolnim ulicama, kao što je to i dugogodišnja praksa naše crkvene zajednice. Takođe, Sveta Liturgija, toga dana, služena je i u ostalim hramovima naše Crkvene opštine.

 Posebna i velika radost pričinjena svima koji su došli na sam dan Vaskrsenja Gospodnjeg je bila i ta, što je nakon pauze od tri godine, naš Crkveni hor u proširenom i obnovljenom sastavu, a pod dirigentskom palicom G. Đorđa Tomića, otpojao Svetu Liturgiju, služenu u jutarnjim časovima.

 U sve ove velike i praznične dane, mnogobrojni vernici naše crkvene zajednice su uzeli učešće kako bi molitveno sabrani oko, najpre stradanja, a zatim i Vaskrsenja Gospodnjeg, blagodarili Gospodu.