EPISKOP GRIGORIJE, KABINET EPISKOPA, NOVOSTI

Veličanstvenim Liturgijskim sabranjem u Los Anđelesu počela proslava 8 vekova Autokefalnosti SPC

U subotu, 31. avgusta, u Crkvi Svetog Save u San Gabrielu (Los Anđeles), Eparhija zapadnoamerička je velikim Liturgijskim sabranjem počela dvodnevnu proslavu velikog jubileja – 8 vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Svetom arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je Mitropolit Josif iz Antiohijske patrijaršije uz sasluženje 16 Episkopa iz Srpske pravoslavne crkve ali i sestrinskih Pravoslavnih Crkava.

Veliku radost pričinjava činjenica da su tokom ovog Liturgijskog sabranja zajedno sasluživali i pričestili se episkopi Grčke i Ruske pravoslavne crkve:  Mitropolit Sava iz Grčke američke arhiepiskopije koja je pod Vaseljenskom Patrijaršijom i Arhiepiskop Petar iz Ruske pravoslavne zagranične crkve.

Pored pomenutih Episkopa, na Liturgiji kojoj je prisustvovao veliki broj vernika, sasluživala su i gospoda Arhijereji iz ostalih pomesnih pravoslavnih Crkava: Mitropolit Nikolaj iz rumunske pravoslavne Crkve u Americi. Arhiepiskop Bendžamin iz američke pravoslavne crkve i Episkop Danijel iz Američke pravoslavne crkve.

Svetoj arhijerejskoj Liturgiji sasluživao je i veliki broj Episkopa Srpske pravoslavne crkve: novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin, kanadski Mitrofan, diseldorfsko-nemački Grigorije, raško-prizrenski Teodosije, zapadnoamerički Maksim, istočnoamerički Irinej, bihaćko-petrovački Sergije, buenosairesko-južnocentralnoamerički Kirilo, zahumsko-hercegovački Dimitrije, Episkop stobiski David iz Ohridske Arhiepiskopije kao i Iguman Manastira Hilandar arhimandrit Metodije.

više na: TV Hram