VIDEO, MITROPOLIT GRIGORIJE, NOVOSTI, HANOVER

Velika Liturgijska radost u Hanoveru: Vladika Grigorije bogoslužio u Crkvi Svetog Save

U Crkvi Svetog Save u Hanoveru danas je bilo posebno svečano. Svetom službom Božijom kojom je načalstvovao Preosvećeni Episkop diseldorfa i nemačke g-din Grigorije završene su trodnevne svečanosti kojima su u ovom gradu obeležena dva značajna jubileja: pola veka postojanja Eparhije nemačke i 8 vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Crkva je bila ispunjena vernim narodom, a radost je bila veća jer je Liturgiji prisustvovao i veliki broj dece.

„Braćo i sestre, kao ribare u današnjem Jevanđelju i vas neke kao kuvare, kao inženjere, kao pekare, lekare , sve vas Hristos poziva da sa strahom Božijim, verom i ljubavlju, ne da pođete sa njim, ne samo da pođete za njim, nego da živite sa njim i još više od toga – da on živi u vama. To jest, kako kaže u jednoj našoj molitvi: „Da život živuje, da Gospod caruje“ – poručio je Vladika Grigorije i podsetio sabrane na detinjstvo i reči koje su nam govorile naše majke:

„Ako se sećate kad ste bili deca, pa kad vam majka kaže „Živote moj“. E tako i mi treba da volimo našeg Hrista, kao  svoj život, jer on je ništa manje nego sam svoj život dao za nas. I sad je to pred nama. Naravno da smo grešni i zato i kažemo sa „strahom Božijim i ljubavlju pristupamo“. Sa strahom jer smo grešni ali sa ljubavlju jer ljubav je jača od greha“ – poručio je Vladika Grigorije.

Na samom kraju Liturgije, Vladika Grigorije uputio je reči blagodarnosti dr Tomasu Bremeru, profesoru katoličkog teološkog fakulteta u Minsteru, na svesrdnoj pomoći i bratskoj ljubavi koju je pokazao prema našoj Crkvi u Nemačkoj u više navrata, kao i sada prilikom organizovanja Simposiona koji je dan ranije održan u crkvenom centru Sveti Sava.

„Hvala, ja vam se svima zahvaljujem, za mene je velika čast što sam mogao nešto da doprinesem Simposionu koji smo imali juče ovde u ovom centru. Potrudiću se da ostanem povezan sa vama kao što sam bio i do sada“ – rekao je profesor Bremer.

Na oduševljenje svih Folklorno društvo „Srbija“ iz Hanovera odigralo je nekoliko srpskih tradicionalnih igara i dodatno uveselilo srca  sabranog vernog naroda.

Izvor: TV Hram