KASEL, NOVOSTI

Veliki petak – Kasel

Na Veliki petak, 30.04.2021. u hramu Svetog cara Lazara Kosovskog služena je Večernja služba uz iznošenje plaštanice i Jutarnja služba Velike subote (Pogrebenje Hristovo) sa statijama u 16 časova. 

Nadležni sveštenik, jerej Marko Radmilo se obratio vjernom narodu riječima:

„Prije nekoliko dana smo proslavili slavni ulazak Hristov u grad Jerusalim (Cveti). Narod koji Ga je slavno dočekao i ispovjedio Ga riječima: „Osana na visinama! Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje!” Danas sramno i prokleto uzvikuje: „Krv Njegova na nas i našu djecu – Raspni Ga!” Taj Hristos koji je bezbroj puta vaskrsavao mrtve, gubave i slijepe iscjelio, grešnicima opraštao i vodio ih sve sa sobom i pored čuda koje je učinio, On, Spasitelj koji uzima grijeh svijeta, ide kao ovca nevino na zaklanje i strada. Onaj Koji je na vodi zemlju utvrdio i krunisao svijet, visi na drvetu i polaže u grob! Ali ovdje i danas nije kraj! Dolazi najznačajniji čas – Njegovo Vaskrsenje iz mrtvih, dolazi najveća istina koju rod ljudski ispovjeda gromoglasno – „Hristos Vaskrse-Vaistinu Vaskrse!” Ad se uništi, đavol obesnaži trijumfalnim riječima: „Smrti gdje ti je žalac, ade gdje ti je pobjeda?“ 

Blagovjerni narod je posećivao hram uz strogo poštovanje aktuelnih propisa preventivne zaštite propisanih od nadležnih pokrajinskih vlasti.