КАСЕЛ, НОВОСТИ

Велики петак – Касел

На Велики петак, 30.04.2021. у храму Светог цара Лазара Косовског служена је Вечерња служба уз изношење плаштанице и Јутарња служба Велике суботе (Погребење Христово) са статијама у 16 часова. 

Надлежни свештеник, јереј Марко Радмило се обратио вјерном народу ријечима:

„Прије неколико дана смо прославили славни улазак Христов у град Јерусалим (Цвети). Народ који Га је славно дочекао и исповједио Га ријечима: „Осана на висинама! Благословен који долази у име Господње!” Данас срамно и проклето узвикује: „Крв Његова на нас и нашу дјецу – Распни Га!” Тај Христос који је безброј пута васкрсавао мртве, губаве и слијепе исцјелио, грешницима опраштао и водио их све са собом и поред чуда које је учинио, Он, Спаситељ који узима гријех свијета, иде као овца невино на заклање и страда. Онај Који је на води земљу утврдио и крунисао свијет, виси на дрвету и полаже у гроб! Али овдје и данас није крај! Долази најзначајнији час – Његово Васкрсење из мртвих, долази највећа истина коју род људски исповједа громогласно – „Христос Васкрсе-Ваистину Васкрсе!” Ад се уништи, ђавол обеснажи тријумфалним ријечима: „Смрти гдје ти је жалац, аде гдје ти је побједа?“ 

Благовјерни народ је посећивао храм уз строго поштовање актуелних прописа превентивне заштите прописаних од надлежних покрајинских власти.