EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI

Vladika Grigorije bogoslužio u hramu pod Goricom

U nedjeljnom danu kada proslavljamo Sv. sveštenomučenika Dionisija Aeropagita i Patrijarha srpskog Pajsija Janjevca – Episkop dizelfdorfski i sve Njemačke g. Grigorije služio je jutros sa podgoričkim sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu pod Goricom.

Preosvećenom Vladici sasluživali su: prota Milun Femić, dugogodišnji starešina Crkve Sv. Đorđa, protojerej Mirčeta Šljivančanin starešina ovog drevnog hrama, protojerej-stavrofor Gojko Perović, arhijerejski namesnik podgoričko-kolašinski, protojerej-stavrofor Mileta Kljajević, protojerej Jovan Radović i đakon Luka Pavićević.

Blagoljepiju pojanja doprineo je hor Svetosavnik, rukovođen horovođom  Ratkom Vujačić, koji je odgovarao na liturgijske vozglase.

Nakon pročitanog jevanđelskog začala slovom pouke sabranima u hramu Gospodnjem obratio se Njegovo preosveštenstvo Episkom dizelfdorski, g. Grigorije:

,,Za nas hrišćane nakon hiljade godina, sveštenike, vjerne  i naslednike Apostola, važno je šta znači kad Gospod kaže: Učiniću vas lovcima ljudi!”, podsjetio je Vladika na odjeljak iz današnjeg Jevanđelja, ukazujući da je to mreža izatkana od riječi Božije, mreža koja je bačena snagom milosti i blagodati Gospodnje, kojom se ne zarobljavamo već oslobađamo.

Vladika je istakao da smo svi mi koji smo u Crkvi, uhvaćeni tom mrežom. Te kada smo pristali da budemo ulovljeni, kad smo pristali da nas dotaknu riječi blagodati Božije, spušteni smo u vodu i umili smo se vodom ponovnog rođenja – rodili se za život vječni, gdje tako, okupani i oprani, bivamo oslobođeni od svih uza koje nas vezuju za sve ono što je prolazno.

Preosvećeni je istakao da iako smo kršteni, nećemo se sasvim osloboditi smrti i bolesti, ali da ćemo stalno dobijati hranu života. Zato je važno da zapamtimo današnju riječ u Jevanđelju, kojom se kaže Apostolima da idu u dubinu i da bace svoje mreže duboko.

,, A to znači da se ne bakću u plićaku ovoga svijeta, da se ne muvaju po mulju i blatu – već da idu u dubinu gdje je bistrina; tamo je tajanstveno i tamno, i pomalo neizvjesno, ali tamo se ide kao poslanik Riječi Božije. Ova riječ o dubini, kao da nam stalno izmiče dok čitamo Sveto pismo“, primjetio je Vladika i dodao:

,,I izvadivši ih tako što se samo ne poderaše, Petar pade ničice pred Njega te mu govoraše: Izađi iz mene Gospode, jer sam čovjek grešan! Tako i mi, braćo i sestre, smo došli u ovaj hram – prizvani riječju Božijom, koja se dotakla našega srca“, kazao je, primjetivši da niko od nas nije ovdje, a da nas nije Bog pozvao.

Vladika Grigorije je zatim naglasio da iako smo došli u dubinu, u koju je čuo Petar: Ne boj se, gdje jedemo Hljeb života, treba da pazimo, jer imamo to malovjerje, a jedan od glavnih razloga je taj što stalno težimo tom plićaku:

,,A težimo mu, zato što naizgled sigurni, plašimo se dubine, neizvjesnosti, tame, ali takođe plašimo se i njene bistrine i čistote. I kad nam se otkrije ta dubina i kad dobijemo sve ono što poželimo – mi se opet uplašimo i opet očekujemo da nam On kaže Ne boj se, ustani!

Eto zašto smo tu danas – da  u duhu padnemo ničice kao Petar i da kažemo: Nisam dostojan Gospode, izađi od mene, a on će reći ne Boj se, svakome od nas i ne samo to nego će se spustiti u dubinu naših srca i mi ćemo se obući u odjeću, u mrežu ćemo biti ulovljeni, koja je mreža spasenja – izatkana Njegovom milošću. Amin, da nas Gospod spase i prosvijetli“, besjedio je Preosvećeni Vladika Grigorije, na dan Sv. Dionisija Aeropagita.

Potom su svi oni koji su se pripremili za Svetu tajnu pričešća, pristupili Svetoj čaši.

Na kraju Svete liturgije otac Mirčeta Šljivančanin se ispred sveštenstva i vjernog naroda, zahvalio Preosvećenom Episkopu Grigoriju na ljubavi, dolasku i blagoslovu koji je donio sabranima u ovome drevnome hramu.

Zatim je zajedničarenje predvođeno arhijerejem, sveštenstvom i vjernim narodom, nastavljeno uz svečanu trpezu ljubavi u Svetogeorgijevskom domu .

Đaci vjeronauke, kod popadije Nadice Radović, svojim programom, izvođenjem, recitovanjem duhovnih pjesama iz Vrlinoslova su doprineli prijatnom raspoloženju u Crkvenoj opštini podgoričkoj.

Vladika Grigorije je i ovom prilikom bio ljubazan te odgovarao na postavljena pitanja vjernog naroda i potpisivao svoju novoobjavljenu knjigu, Nebeska dvorišta, čija promocija je održana sinoć u prepunoj porti Hrama Sv. Đorđa.

                Elza Bibić
Foto/Video: Darko Radunović

Izvor: Mitropolija crnogorsko-primorska