DISELDORF, KABINET EPISKOPA, NOVOSTI

Vladika Grigorije i Dr Nele Karajlić u Štutgartu i Minhenu

O knjigama, životu, zavičaju i izazovima života van domovine, o svojim knjigama, govoriće vladika Grigorije i Dr Nele Karajlić u petak, 1. februar od 19 časova u Hramu Sabora Srba svetitelja u Štutgartu (Möhringer Str. 81a, 70199 Stuttgart) i u nedelju 3. februara od 19 časova u Crkvenom centru Hrama Svetoga Jovana Vladimira u Minhenu (Putzbrunner Str. 49, 81739 München).
 
Zbirka priča vladike Grigorija „Preko praga“ govori o sudbinama malih ljudi kroz čije živote se oslikava jedno vreme (kraj XX veka) i jedno podneblje (Bosna i Hercegovina). Kada piše o pojedinačnim sudbinama savremenika, njihovim nesrećama, nesporazumima i zabludama, bolestima, bedi i stranputici, pisac izdvaja najsvetlije trenutke njihovog života i nalazi najdragocenije crte njihovog karaktera. A kada piše o lopti, smehu, vozovima, o brigama, moru ili manastirima, Grigorije Durić oživljava zaboravljene ili ispražnjene prostore, predele i raspoloženja svoga ratom opustošenog podneblja.
 
Dr Karajlić nas u svojoj knjizi „Solunska 28“ vodi u Beograd s početka dvadesetog veka, gde se odvija priča koju vam dosad niko nikada nije ispričao, a bez koje odsad neće moći da se zamisli nijedna ozbiljnija istorija grada na ušću Save u Dunav. Nele nam pripoveda istoriju jedne kuće u dorćolskoj ulici i vodi nas u prostor sa druge strane ogledala, na samoj tromeđi života, smrti i večnosti.
 
Dobro došli!

Izvor: www.laguna.rs