EPISKOP GRIGORIJE, KABINET EPISKOPA, NOVOSTI

Vladika Grigorije na praznik Otaca bogoslužio u podgoričkom sabornom hramu

Episkop diseldorfski i sve Njemačke g. Grigorije služio je jutros, na Oce, sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici.

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja rekao je da je Bogomladenac Hristos nama povratio ljudskost.

„I još više: učinio je da naša ljudskost može biti sjedinjena sa Njegovim Božanstvom. Učinio je da naša smrtnost bude sjedinjena sa Njegovom besmrtnošću“, rekao je Vladika diseldorfsko-njemački.

Dodao je da je strašna riječ Svetoga Pisma: Šta vrijedi čovjeku ako i sav svijet zadobije, a duši svojoj naudi.

„To znači: a Hrista se odrekne, a sa Hristom se ne sjedini, a s Bogom se ne pomiri i s Bogom se ne uznese na nebo“, kazao je Vladika Grigorije.

Nakon pričešća vjernih, Vlčadika je još jednom poučio sabrani vjerni narod koji brani svoje svetinje od vlastodržaca koji nezakonom o slobodi vjeroispovijesti atakuju na njih.

„Mnogo sam radostan što sam vas vidio, što sam bio u ovoj čudesnoj crkvi, koja je čudesna kao građevina i koju činite vi, narod Božji, kao djeca Božja. Da budete hrabri, da budete optimisti, da budete radosni i da unosite u ovaj svijet, pun tuge i očajanja, radost i ljepotu koju mi primamo učešćem u Svetoj i Božanskoj liturgiji od Presvetoga i jedinoga Svetoga Gospoda našega Isusa Hrista“, kazao je on.

Poželio je svima blagoslov i mir Božji u dane Božića.

„Da Bog da da se provedri iznad Crne Gore i da Bog da da ovo što vidimo ovdje u ovome hramu bude svuda i na svakom mjestu u Crnoj Gori. A to znači da bude mir Božji, da bude ljubav Božja, da bude sloga, da bude jednomislije, da bude poštovanje među ljudima“, rekao je Vladika Grigorije.

Vladici je na ljubavi i riječima ohrabrenja zablagodario protojerej Mirčeta Šljivančanin, sekretar Sabornog hrama.

Izvor: Mitropolija Crnogorsko-Primorska
Radosav Rajo Vojinović
foto: Boris Musić