VIDEO, EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI, FRANKFURT

Vladika Grigorije u prvoj kanonskoj poseti CO Frankfurt

Frankfurt, 7. oktobar 2018.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop frankfurtski i sve Nemačke g. Grigorije posetio je 7. oktobra 2018. godine, Crkvenu opštinu Frankfurt i hram Vaskrsenja Gospodnjeg gde je načalstvovao Svetom Liturgijom, uz sasluženje dvanaest sveštenika i tri đakona iz eparhije frankfurtske i sve Nemačke.

Hram Hristovog Vaskrsenja, sagrađen je 1964. godine, i bio je u vlasništvu Evanglističke regionalne uprave Frankfurt-Darmštat, a kada je i osnovana Srpska pravoslavna crkvena opština u Frankfurtu, a od 2012. godine, potpisivanjem kupoprodajnog ugovora je u njenom vlasništvu i trenutno se nalazi u fazi preuređivanja.

Prvi dolazak novoustoličenog Episkopa frankfurtskog i sve Nemačke, u grad na Majni propraćen  je  i dočekan toržestveno i sa velikom radošću brojnog vernog naroda i sveštenstva. Sveta Liturgiju svojim pojanjem su ukrasili hor ”Sv. Vasilija Ostroškog” iz Frankfurta i dečica članovi folklornih društava „Srpskog Kulturnog Centra“, „Kolo“, „Dunav“, „Noje Izenburg“, ponosno noseći tradicionalnu srpsku nošnju.

Na Svetoj Liturgiji pored velikog broja vernika, učestvovali su i predstavnici državnih organizacija Branko Radovanović, generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu, Mitar Pivić, generalni konzul Bosne i Hercegovine u Frankfurtu, Dušan Vidaković, predsednik kompanije Nidda Verlag  i vlasnik nezavisnog lista „Vesti“, predstavnici srpskih udruženja i klubova kao i novoformiranog guslarskog udruženja „Hajduk Veljko“ iz Frankfurta na čelu sa pesnikom Teodorom Mićanovićem. Liturgiji su takođe prisustvovali i Torsten Šefer Gumbel (Thorsten Schäfer-Gümbel), visoki političar iz Frankfurta i predsednički kandidat pokrajine Hesen, u pratnji Milkice Romić, advokatice i poslanice u gradskoj skupštini Frankfurta, te gospodin Majk Jozef (Mike Josef), pravoslavni sirijac i veliki dobrotvor ovog hrama, predsedavajući stranke SPD u Frankfurtu i kandidat na lokalnim izborima, kao i sveštenici Etiopijske crkve, koji su u vreme poplava Srbiji dali nesebičan doprinos u sakupljanju pomoći i do danas ostali prijatelji Srba u Frankfurtu.

Nakon pročitanog Svetog jevanđelja, Episkop je u svojoj besedi između ostalog govorio:” Ovo jevanđelje koje smo čuli, draga braćo i sestre završava se rečima budite dakle milostivi kao što je otac vas milostiv. A onda se nastavlja drugo jevanđelje, koje govori o tome da ne sudimo, da ne bismo bili osuđeni. Iz ova dva jevanđelja, i u ova dva jevanđelja, dakle ovom koje govori o milosti Hristovoj i ovom koji govori o sudu reći ću vam samo nekoliko reči, o jednoj rečenici koja stoji u ovom drugom jevanđelju, a ona glasi:

Zašto vidiš trun u oku brata svoga a brvno u oku svome ne vidiš?. Braćo i sestre,

u oku našeg brata ili sestre je svjetlost i ogledalo u kome možemo i treba da sagledamo sebe. Treba da naučimo da oko našeg bližnjeg nije oko stranca, koga trebamo zagledati, upoznavati, nego oko, brata ili sestre, koje je tu, ne samo da bi smo u njega gledali s ljubavlju, nego da bi smo shvatili i prihvatili da treba da budemo gledani s ljubavlju.

Na taj način stojim pred ikonom. Tako stojimo pred očima majke kada smo deca, tako stojimo pred očima onih koje volimo, i koji nas vole. Ne, kao oni koji gledaju, nego kao oni koji su gledani, i kako nam je samo važno danas te oči gledaju milostivo, blago, toplo, da nas miluju i liječe i nema nikoga među vama ko makar jednom nije na svom licu, na svom srcu, osjetio blagu moć pogleda prepunog ljubavi koji prašta i isceljuje…. Sa druge strane potrudimo se da i nas bližnji, u našem pogledu nađe utočište i utehu, a ne prezir i osudu. Samo na ovaj način ispunićemo zapovest današnjeg jevanđelja da budemo milostivi kao otac nas nebeski, a on je čuli smo blag i prema nezahvalnima i prema zlima i voli one koji njega ne vole.” Svoju besedu Vladika je završio rečima: ”Ukoliko danas iz doma Gospodnjeg izađete nesrećni i tužni i ja ću tužan sa vama biti, ali ukoliko srećni izađete iz doma Gospodnjeg usrećićete ne samo mene već i svoje najdraže. Budite srećni i Bogom blagosloveni“.

Sa strahom Božijim, verom ljubavlju i smelošću, mnogi su pristupili Trpezi Gospodnjoj, pričestivši se Prečasnim Telom i Krvlju Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista. Episkop Griorije je ljudima koji su nesebično pomagali ovu crkvenu zajednicu uručio prikladne poklone i, blagosiljajući ih, zahvalio na dosadašnjim naporima koje su uložili u život crkvene zajednice. Starešina hrama protojerej-stavrofor Simon Turkić uz reči dobrodošlice se zahvalio Episkopu na njegovom dolasku i blagoslovu, a podpredsednik Crkvene opštine franfurtske, gospodin Mladenko Žarić, darivao je episkopu Grigoriju fototipsko izdanje Miroslavljevog Jevanđelja i zahvalio na blagoslovu. Po završetku službe vladika Grigorije je proveo vreme sa vernicima u hramu i porti hrama, saslušavši njihove želje i primio čestitke i lepe reči od svih koji su mu prišli. Svoju posetu Frankfurtu, Vladika Grigorije je završio zajedničkom sednicom sa sveštenstvom Južnog namesništva eparhije frankfurtske i sve Nemačke.