ВИДЕО, МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЈЕ, НОВОСТИ, ФРАНКФУРТ

Владика Григорије у првој канонској посети ЦО Франкфурт

Франкфурт, 7. октобар 2018.

Његово Преосвештенство Епископ франкфуртски и све Немачке г. Григорије посетио је 7. октобра 2018. године, Црквену општину Франкфурт и храм Васкрсења Господњег где је началствовао Светом Литургијом, уз саслужење дванаест свештеника и три ђакона из епархије франкфуртске и све Немачке.

Храм Христовог Васкрсења, саграђен је 1964. године, и био је у власништву Еванглистичке регионалне управе Франкфурт-Дармштат, а када је и основана Српска православна црквена oпштина у Франкфурту, а од 2012. године, потписивањем купопродајног уговора је у њеном власништву и тренутно се налази у фази преуређивања.

Први долазак новоустоличеног Епископа франкфуртског и све Немачке, у град на Мајни пропраћен  је  и дочекан торжествено и са великом радошћу бројног верног народа и свештенства. Света Литургију својим појањем су украсили хор ”Св. Василија Острошког” из Франкфурта и дечица чланови фолклорних друштава „Српског Културног Центра“, „Коло“, „Дунав“, „Ноје Изенбург“, поносно носећи традиционалну српску ношњу.

На Светој Литургији поред великог броја верника, учествовали су и представници државних организација Бранко Радовановић, генерални конзул Републике Србије у Франкфурту, Митар Пивић, генерални конзул Босне и Херцеговине у Франкфурту, Душан Видаковић, председник компаније Nidda Verlag  и власник независног листа „Вести“, представници српских удружења и клубова као и новоформираног гусларског удружења „Хајдук Вељко“ из Франкфурта на челу са песником Теодором Мићановићем. Литургији су такође присуствовали и Tорстен Шефер Гумбел (Thorsten Schäfer-Gümbel), високи политичар из Франкфурта и председнички кандидат покрајине Хесен, у пратњи Милкице Ромић, адвокатице и посланице у градској скупштини Франкфурта, те господин Мајк Јозеф (Мike Josef), православни сиријац и велики добротвор овог храма, председавајући странке СПД у Франкфурту и кандидат на локалним изборима, као и свештеници Етиопијске цркве, који су у време поплава Србији дали несебичан допринос у сакупљању помоћи и до данас остали пријатељи Срба у Франкфурту.

Након прочитаног Светог јеванђеља, Eпископ је у својој беседи између осталог говорио:” Ово јеванђеље које смо чули, драга браћо и сестре завршава се речима будите дакле милостиви као што је отац вас милостив. А онда се наставља друго јеванђеље, које говори о томе да не судимо, да не бисмо били осуђени. Из ова два јеванђеља, и у ова два јеванђеља, дакле овом које говори о милости Христовој и овом који говори о суду рећи ћу вам само неколико речи, о једној реченици која стоји у овом другом јеванђељу, а она гласи:

Зашто видиш трун у оку брата свога а брвно у оку своме не видиш?. Браћо и сестре,

у оку нашег брата или сестре је свјетлост и огледало у коме можемо и треба да сагледамо себе. Треба да научимо да око нашег ближњег није око странца, кога требамо загледати, упознавати, него око, брата или сестре, које је ту, не само да би смо у њега гледали с љубављу, него да би смо схватили и прихватили да треба да будемо гледани с љубављу.

На тај начин стојим пред иконом. Тако стојимо пред очима мајке када смо деца, тако стојимо пред очима оних које волимо, и који нас воле. Не, као они који гледају, него као они који су гледани, и како нам је само важно данас те очи гледају милостиво, благо, топло, да нас милују и лијече и нема никога међу вама ко макар једном није на свом лицу, на свом срцу, осјетио благу моћ погледа препуног љубави који прашта и исцељује…. Са друге стране потрудимо се да и нас ближњи, у нашем погледу нађе уточиште и утеху, а не презир и осуду. Само на овај начин испунићемо заповест данашњег јеванђеља да будемо милостиви као отац нас небески, а он је чули смо благ и према незахвалнима и према злима и воли оне који њега не воле.” Своју беседу Владика је завршио речима: ”Уколико данас из дома Господњег изађете несрећни и тужни и ја ћу тужан са вама бити, али уколико срећни изађете из дома Господњег усрећићете не само мене већ и своје најдраже. Будите срећни и Богом благословени“.

Са страхом Божијим, вером љубављу и смелошћу, многи су приступили Трпези Господњој, причестивши се Пречасним Телом и Крвљу Господа и Спаса нашега Исуса Христа. Епископ Гриорије је људима који су несебично помагали ову црквену заједницу уручио прикладне поклоне и, благосиљајући их, захвалио на досадашњим напорима које су уложили у живот црквене заједнице. Старешина храма протојереј-ставрофор Симон Туркић уз речи добродошлице се захвалио Епископу на његовом доласку и благослову, а подпредседник Црквене општине франфуртске, господин Младенко Жарић, даривао је епископу Григорију фототипско издање Мирослављевог Јеванђеља и захвалио на благослову. По завршетку службе владика Григорије је провео време са верницима у храму и порти храма, саслушавши њихове жеље и примио честитке и лепе речи од свих који су му пришли. Своју посету Франкфурту, Владика Григорије је завршио заједничком седницом са свештенством Јужног намесништва епархије франкфуртске и све Немачке.