AUDIO, EPISKOP GRIGORIJE, KELN, NOVOSTI

Vozdviženje Časnog Krsta – Keln

Današnji praznik je i hramovna slava parohije kelnske koja je proslavljena Svetom arhijerejskom Liturgijom. Liturgiju je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop Diseldorfa i sve Nemačke, Gospodin Grigorije uz sasluženje sveštenstva Eparhije protojereja-stavrofora Zorana Ilića, jereja Alensandra Sekulića i sveštenika domaćina, protojereja-stavrofora Neđe i protonamesnika Mladena Janjića.

Za svaku parohijsku zajednicu je dolazak i služenje Arhijereja veliki praznik, a kada Vladika služi na hramovnoj slavi onda se oseća naročita radost među članovima zajednice koji su tada i gosti ali i domaćini svome Vladiki. U atmosferi uzajamne ljubavi koja se temelji i ovenčava ljubavlju Božijom, jer Hristos je među nama i jeste i biće, ostvareni su svi uslovi za zajedničku molitvu sveštenstva i vernog naroda. Pobuđen iskrenim staranjem za dobrobit i spasenje sve poverene mu pastve, naš dragi Vladika uputio je bogonadahnutu besedu o sili krsnog znamenja, koje svu blagodat i silu ima zbog dobrovoljne žrtve Gospoda našeg za svakog čoveka od Adama do svršetka veka.

Ohrabrile su nas reči našeg Arhijereja koji je svoju besedu završio kratkom anegdotom čiji je najznačajniji deo u rečima, da je raspeti Bogočovek Hristos uvek spreman da ponovo primi najsramniju i najtežu smrt za tebe, mene, za svakoga od nas. Ovakve reči utvrđuju nas u veri, razgorevaju nadu i bude srca na ljubav. Nije zaboravio Vladika Grigorije da se iskreno zahvali parohijanima na disciplini koju pokazuju u očuvanju reda i poretka i držanju svih propisa i mera o suzbijanju pandemije korona virusa. Kako to bogoslužbeno pravilo nalaže, nakon Liturgije prineseni darovi, slavski kolač i žito osvećeni su i podeljeni svima prisutnima. Pozdravno slovo i zahvalnost na današnjem dolasku i služenju, u ime sveštenstva hrama, Upravnog odbora i svih vernih, našem vladiki i sveštenicima uputio je o. Mladen.

Zbog svih ograničenja koja su sprečila proslavu slave na način koji podrazumeva veliku zajedničku trpezu i druženje vernih, uprava hrama pronašla je način da se svi uteše i da učestvuju u  slavskoj trpezi. Svakoj porodici na izlasku iz hrama po svršetku službe uručeni su pripremljeni obroci i po flaša vina, koje su svi mogli upotrebiti u svojim domovima sa svojim porodicama i na taj način učestvovati u slavskom ručku i gostoprimstvu naših sveštenika. Ovakva praksa je veoma rasprostranjena u pravoslavnim manastirima koji na proslavu panagira svakoga ko dolazi ispraćaju na ovakav način. Slavska trpeza sa veoma ograničenim brojem mesta postavljena je u parohijskoj sali, koja je još uvek u završnim fazama uređenja i opremanja, što je dodatno uskratilo prostor za smeštaj većeg broja zvanica.

Bratska atmosfera među vernima, disciplina u ponašanju i molitveni duh  na bogosluženju, najveća su radost za sve učesnike proslave hramovne slave i potvrda su milosti kojom nas daruje Gospod kome na svemu blagodarimo.

Sveštenstvo kelnske parohije