BREMEN, NOVOSTI

Zahvalnica parohijana u Bremenu svešteniku Saši Momiroviću

Bremenska Crkvena opština i parohija i Kolo srpskih sestara pri hramu Svetog Georgija obeležili su nedavno jubileje, tri decenije rada, a nedugo potom vernici su se oprostili od omiljenog paroha Saše Momirovića. Momirović je posle 21 godine službe u Bremenu prešao na hanoversku parohiju.

U prvoj deceniji od osnivanja parohije u Bremenu parohije i pored velike radosti i zainteresovanosti vernika za crkveni život, organizovanje crkvenog života bilo je prilično neizvesno, jer su se u tom periodu smenila četiri paroha (otac Bogdan Đorđević, otac Mile Jokić, otac Cvijan Popović i otac Milovan Milošević), koji su iz raznih i opravdanih razloga napuštali ovo bogoslužbeno mesto. I onda, pre 21 godinu u parohiju je sa porodicom stigao mladi sveštenik Saša Momirović i pristupio ovoj službi sa velikom ljubavlju i posvećenošću. Bile su to godine jačanja duhovnog života i stalnog porasta broja vernika vezanog za ovaj hram.

Uporedo sa Crkvenom opštinom osnovano je i Kolo srpskih sestara koje je svih prethodnih godina neumorno radilo. Članice su organizovale brojne humanitarne akcije i darovale svoje vreme, ljubav i pažnju svima kojima je bilo potrebno. Naročito je velika pomoć sestara bila oko uređenja hrama (darovane su brojne ikone i druga znamenja), pripremanja trpeza ljubavi i održavanja higijene. Sestrinstvo je ove godine za Svetu Petku, takođe proslavilo jubilej, 30 godina postojanja. Znamenja su pripremile i kolač lomile Angelina Igevska i Ivana Nikolić.

Trideseta slava hrama proslavljena je uz prisustvo brojnih vernika molitveno i izuzetno svečano zajedno sa najuvaženijim gostom, Vladikom Grigorijem, koji je tom prilikom prvi put došao među vernike ove Crkvene opštine. U velikoj proslavi je učestvovalo i sveštenstvo iz Hamburga, Osnabrika i Hanovera, a pojao je crkveni hor. Vladika je tokom Liturgije proizveo Igora Korsunova u čteca bremenskog hrama. Kumovala je porodica paroha Momirovića: prota Saša, protinica Danijela i sinovi Nikola i Damjan.

Kumstvo za narednu godinu je preuzela porodica Milošević, Miloš, Bojana, Aleksandar i Sofija iz Oldenburga. Slavski ručak je priređen u prostorijama Srpskog kluba Jedinstvo, u obližnjem gradiću Ahimu gde živi veći broj naših vernika. Po dugogodišnjoj tradiciji đaci Srpske dopunske škole ,,Sveti Sava” su prigodnim programom pozdravili uvažene goste i govoreći zdravice čestitali slavu. Zahvalnicu za tridesetogodišnji rad u Crkveno-opštinskoj upravi kao knjigovođa dobila je Nada Brkić iz Bremena.

Na prvoj Liturgiji posle slave otac Saša se obratio svojim parohijanima i saopštio im vest koju niko nije očekivao: ,,Draga moja braćo i sestre, dragi moji parohijani iz Bremena i okoline, obaveštavam vas da od 31.12.2022. više neću biti vaš paroh i sveštenik, zbog potrebe, za mene nove službe, koja mi je poverena na području druge hanoverske parohije.Vaš novi paroh biće otac Dragan Jovanović.”

Zatim je pozvao sve na oproštajnu službu. Iznenađeni i rastuženi parohijani su se u velikom broju okupili na Liturgiju koju je služio voljeni otac Saše. Zajedno sa njim su služili i pomagali u službi: Ilija Šlepegrel, sveštenik Gruzijske crkve i čtečevi Igor Koršunov, Maksim Gorošin i Maksim Gorbuljov (Rusi), Hristos Banusin (Grk) i Sotir Sotirov (Bugarin). Hram je bio pun. Od oca Saše su se dirljivim rečima, zagrljajima i prigodnim darovima u znak zahvalnosti i za uspomenu opraštali predstavnici Ruske crkve, Srpskog kulturnog centra Bremen iz Bremena, Srpskog kluba Jedinstvo iz Ahima. Toplim rečima otac Saša je zahvalio svima na dugogodišnjoj bratskoj i nesebičnoj ljubavi i poželeo im svako dobro.

Kada su đaci Srpske dopunske škole ,,Sveti Sava” u znak oproštaja uz poklon paket darivali i pesmu i zapevali ,,Znaš li odakle si, sine” mnogima su potekle suze, što je rasplakalo i sveštenika Sašu. Profesorka razredne nastave Slađana Dunjić Fridrih zahvalila je ocu Saši na dugogodišnjoj saradnji u ime svojih đaka i njihovih roditelja, kao i u svoje i u ime svoje prethodnice, profesorke Milice Stanković koja je od pre dve godine u penziji.

Oproštajna trpeza je bila bogata, a Radmila Jovanović iz Ahima je napravila specijalnu tortu na kojoj je pisalo ,,Hvala za sve”. Svoju poslednju Liturgiju kao bremenski paroh protojerej Saša Momirović je služio 25. decembra 2022.

Tekst pisala dugogodišnja uciteljica Dopunske škole na srpskom jeziku gospođa Stanković, profesorka u penziji, osnivač nastave na srpskom jeziku u Bremenu