БРЕМЕН, НОВОСТИ

Захвалница парохијана у Бремену свештенику Саши Момировићу

Бременска Црквена општина и парохија и Коло српских сестара при храму Светог Георгија обележили су недавно јубилеје, три деценије рада, а недуго потом верници су се опростили од омиљеног пароха Саше Момировића. Момировић је после 21 године службе у Бремену прешао на хановерску парохију.

У првој деценији од оснивања парохије у Бремену парохије и поред велике радости и заинтересованости верника за црквени живот, организовање црквеног живота било је прилично неизвесно, јер су се у том периоду сменила четири пароха (отац Богдан Ђорђевић, отац Миле Јокић, отац Цвијан Поповић и отац Милован Милошевић), који су из разних и оправданих разлога напуштали ово богослужбено место. И онда, пре 21 годину у парохију је са породицом стигао млади свештеник Саша Момировић и приступио овој служби са великом љубављу и посвећеношћу. Биле су то године јачања духовног живота и сталног пораста броја верника везаног за овај храм.

Упоредо са Црквеном општином основано је и Коло српских сестара које је свих претходних година неуморно радило. Чланице су организовале бројне хуманитарне акције и даровале своје време, љубав и пажњу свима којима је било потребно. Нарочито је велика помоћ сестара била око уређења храма (дароване су бројне иконе и друга знамења), припремања трпеза љубави и одржавања хигијене. Сестринство је ове године за Свету Петку, такође прославило јубилеј, 30 година постојања. Знамења су припремиле и колач ломиле Ангелина Игевска и Ивана Николић.

Тридесета слава храма прослављена је уз присуство бројних верника молитвено и изузетно свечано заједно са најуваженијим гостом, Владиком Григоријем, који је том приликом први пут дошао међу вернике ове Црквене општине. У великој прослави је учествовало и свештенство из Хамбурга, Оснабрика и Хановера, а појао је црквени хор. Владика је током Литургије произвео Игора Корсунова у чтеца бременског храма. Кумовала је породица пароха Момировића: прота Саша, протиница Данијела и синови Никола и Дамјан.

Кумство за наредну годину је преузела породица Милошевић, Милош, Бојана, Александар и Софија из Олденбурга. Славски ручак је приређен у просторијама Српског клуба Јединство, у оближњем градићу Ахиму где живи већи број наших верника. По дугогодишњој традицији ђаци Српске допунске школе ,,Свети Сава” су пригодним програмом поздравили уважене госте и говорећи здравице честитали славу. Захвалницу за тридесетогодишњи рад у Црквено-општинској управи као књиговођа добила је Нада Бркић из Бремена.

На првој Литургији после славе отац Саша се обратио својим парохијанима и саопштио им вест коју нико није очекивао: ,,Драга моја браћо и сестре, драги моји парохијани из Бремена и околине, обавештавам вас да од 31.12.2022. више нећу бити ваш парох и свештеник, због потребе, за мене нове службе, која ми је поверена на подручју друге хановерске парохије.Ваш нови парох биће отац Драган Јовановић.”

Затим је позвао све на опроштајну службу. Изненађени и растужени парохијани су се у великом броју окупили на Литургију коју је служио вољени отац Саше. Заједно са њим су служили и помагали у служби: Илија Шлепегрел, свештеник Грузијске цркве и чтечеви Игор Коршунов, Максим Горошин и Максим Горбуљов (Руси), Христос Банусин (Грк) и Сотир Сотиров (Бугарин). Храм је био пун. Од оца Саше су се дирљивим речима, загрљајима и пригодним даровима у знак захвалности и за успомену опраштали представници Руске цркве, Српског културног центра Бремен из Бремена, Српског клуба Јединство из Ахима. Топлим речима отац Саша је захвалио свима на дугогодишњој братској и несебичној љубави и пожелео им свако добро.

Када су ђаци Српске допунске школе ,,Свети Сава” у знак опроштаја уз поклон пакет даривали и песму и запевали ,,Знаш ли одакле си, сине” многима су потекле сузе, што је расплакало и свештеника Сашу. Професорка разредне наставе Слађана Дуњић Фридрих захвалила је оцу Саши на дугогодишњој сарадњи у име својих ђака и њихових родитеља, као и у своје и у име своје претходнице, професорке Милице Станковић која је од пре две године у пензији.

Опроштајна трпеза је била богата, а Радмила Јовановић из Ахима је направила специјалну торту на којој је писало ,,Хвала за све”. Своју последњу Литургију као бременски парох протојереј Саша Момировић је служио 25. децембра 2022.

Текст писала дугогодишња уцитељица Допунске школе на српском језику госпођа Станковић, професорка у пензији, оснивач наставе на српском језику у Бремену