АУДИО, ДИСЕЛДОРФ, МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЈЕ, НОВОСТИ

Бадњи дан и Божић у Диселдорфу

Бадњи дан у Диселдорфу 2020. почео је Светом Литургијом у 10 часова. Литургију је, у присуству великог броја верника, служило свештенство саборног храма.

Окупљање верника током Бадње вечери почело је око 17 часова. Овогодишња новост јесте божићни базар, који је организован под покровитељством Црквене општине Диселдорф у порти храма. Присутни су имали прилику да у продавницима базара пронађу све што је неопходно за божићну свечаност.

Празнично вечерње богослужење са почетком у 18 часова служио је Његово Преосвештенство Епископ Диселдорфа и Њемачке Господин Григорије. Након благосиљања  бадњака, Владика Григорије се обратио окупљенима пригодном беседом, истакавши да је Божић дан мира, радости и љубави али и дан  новог почетка. Епископ је истакао да би требало по угледу на наше старе, који су тога дана започињали своје послове ради благослова, да и ми започнемо нешто као што је и Христос започео Свој домострој спасења Рођењем у телу. Након беседе уследило је налагање бадњака у дворишту испред храма.

На поноћној Светој архијерејској Литургији се уз велику радост причестило мноштво верних. Владика Григорије одржао је празничну беседу догматског карактера која се тицала Христове Спаситељске улоге и непрестаног Христовог промишљања о људском роду.

Током Бадњег дана и поноћне Литургије, на основу процене органа јавног реда и мира, кроз порту саборног храма у Диселдорфу прошло је преко пет хиљада људи.

На сам дан Празника служена је Света Литургија у 10 часова.

Бесједа Еп. Григорија