NOVOSTI, HANOVER

Bogojavljenje u parohiji hanoverskoj

Danas kada cela Pravoslavna Crkva slavi veliki Gospodnji praznik Bogojavljenje,  koji je u ranoj Crkvi proslavljen kao praznik svih Božijih javljanja svetu, praznik Svetlosti, liturgijski je proslavljen u prepunom hramu Svetoga Save u Hanoveru.

U ranim jutarnjim časovima pre Svete Liturgije imali smo čast da ugostimo Njegovo Preosveštenstvo Arhiepiskopa Sevastijskog Teodosiusa „Atallah Hanna“ iz Jerusalimse Patrijaršije koji je u proputovanju posetio  našu parohiju. Uputivši Episkopu Teodosiusu tople reči dobrodošlice i poklonivši mu ikonu Svetoga Save, poželeli smo mu ugodan boravaka u našem gradu i u našoj parohiji. Episkop Teodosius nam je sa velikim žarom pričao o Patrijarhu Pavlu sa kojim je imao priliku da se susretne. Poklonivši nam ikonice Bogorodice Jerusalimske, koje smo podelili vernicima, uputio nam je srdačan poziv da ga posetimo u Jerusalimu.

Svetom Liturgijom načalstvovao je protojerej-stavrofor Branislav  Čortanovački uz sasluživanje protonamesnika Aleksandra Perkovića, starešine hrama, i đakona Slavaka Bosančića. Liturgijskom blagoljepiju je doprineo hor „Sveti Simeon Mirotočivi“  pod  dirigentskim vodstvom prof. Jelene Milosavljević Agbaba, kao i pojanjem protojereja-stavrofora Milana Pejića.

Nakon Velikog osvećenja vode, otac Branislav je poučio verni narod o značaju praznika Bogojavljenja, kao i značaju samog osvećenja vode, a preko nje i sve tvari koju nam je Gospod darovao.

Otpojavši hvalu Bogu, verni narod se okupio oko trpeze ljubavi gdje je nastavljeno saborovanje.

Izvor:https://orthodoxekirche.com/