MITROPOLIT GRIGORIJE, NOVOSTI

Promocija knjige Preko praga (Περνώντας το κατώφλι) na grčkom jeziku – Atina

U petak, 31. maja 2023. godine u Duhovnom centru parohije Svetog Gerasima na Ilisiji u Atini predstavljeno je grčko izdanje knjige Vladike Grigorija Preko praga (Περνώντας το κατώφλι), koju je objavila izdavačka kuća Mitropolije Argolide, Epistrofi.

Promociju je vodio o. Atanasije Tsiaousis, a o knjizi su govorili Mitropolit Argolide, g. Nektarije, filolog Maja Rašović i Vladika Grigorije.

Mitropolit Nektarije se u uvodnoj riječi osvrnuo na značaj djela o. Justina Popovića, kao i na dugogodišnje prijateljstvo sa blaženopočivšim Vladikom Atanasijem i Mitropolitom Amfilohijem, te istakao rafiniran književni izraz i pastirske aspekte djela Preko praga, iz kojeg je posebno izdvojio priču “Lopta”. Maja Rašović ukazala je na istančanost i višeslojnost književnog izraza Vladike Grigorija, kao i na, za njegov književni izraz karakterističnu, neposrednost u obraćanju čitaocu. Vladika Grigorije govorio je o iskustvu i motivima za ulazak u svijet književnosti, kao i o samom nastanku i daljem putu djela Preko praga.

Veče je završeno u izuzetno prijatnoj atomsferi uz nekolicinu pitanja koje su postavili prisutni, a na koje je odgovorio Vladika Grigorije.