AHEN, NOVOSTI

Proslava hramovne slave u Ahenu

Proslava hramovne slave – Spasovdana, u nedelju, 28.05.2023. u Crkvenoj opštini Ahen, pri hramu Vaznesenja Gospodnjeg, započeta je Svetom Liturgijom kojom je načalstvovao sveštenik iz Hamburga, otac Milutin Marić a sasluživao nadležni paroh ahenski otac Stefan Marić.

Kristina i Đorđe Rudan sa ćerkom Anom i sinom Ognjenom bili su domaćini slave za ovu godinu. Prepun hram vernika je Svetu Liturgiju učinio još svečanijom. Veliki broj vernika je uzeo učešće u Svetoj tajni pričešća, kao i u ophodu oko crkve sa barjacima i rezanju slavskog kolača. Deca koja pohađaju veronauku su učestvovala u pojanju tokom službe, kao i u prisluživanju u oltaru.

Sestre iz Kola srpskih sestara potrudile su se oko uređenja hrama za ovaj radostan dan kao i oko priprema tradicionalnih đakonija za proslavu koja se nastavila uz muziku u crkvenom dvorištu. Veliki broj parohijana je lično učestvovao u organizaciji proslave svoje parohijske slave uz različita zaduženja.

Lepo vreme je dozvolilo parohijanima da svoju potrebu za sabranjem i zajedništvom u okviru srpske crkve kao i ljubav prema srpskoj tradiciji, muzici i hrani u potpunosti ispune. Srpsko kolo, puno omladine, viorilo se duž porte a iz grla su odzvanjale reči patriotskih pesama do kasnog popodneva.

Sledeće godine domaćin hramovne slave biće porodica Vilenica.

Uprava parohije u Ahenu