ESEN, NOVOSTI

Proslava Vidovdana – dečije slave u Esenu

Kao i svake godine, SPC Esen tradicionalno je proslavio dečiju slavu Vidovdan. Dan koji je sam po sebi pun emocija, ovoga puta bio je još tužniji, jer se parohija oprostila od svog omiljenog sveštenika Duška Spasojevića, koji od 1. avgusta ove godine prelazi na službu u Diseldorf. Otac Duško službovao je u Esenu od 1. marta 2019. godine. I od crkve u Esenu stvorio jedan hram za uzor, po meri svakog vernika. Da je neko beležio njegove besede napravio bi najlepše tumačenje hrišćanstva ikada napisano. Crkva vazda bila puna, oslikavanje završeno, sve kulturno-verske aktivnosti za primer. 

Parohija se zahvalila ocu Dušku i popadiji Marici za sve godine domaćinskog poslovanja, sa željom da tamo gde idu da ih samo sreća i božanska ljubav prati. Novi sveštenik esenske parohije je Danilo Radmilović.

Domaćini slave dečije slave „Vidovdan“ bile du devojčice Teodora, Tatjana, Tamara i Tara Spasić. Slavu za sledeću godinu preuzela je devojčica Sofija Milosavljević.

Podeljene su i tradicionalne Vidovdanske nagrade pojedincima za izuzetan doprinos u radu sa decom esenske parohije. Ove godine lauerati Vidovdanske nagrade u Esenu su: Milana Ivančević, Jelena Blagojević, Dragan Tošić i Marko Dimovski.

Kao i svake godine deca esenske parohije spremila su raskošan program. 

Pozorištance „Sveti Stefan“ na koga smo izuzetno ponosni spremilo je veličanstven program posvećen Kosovu. Slavujski glasovi solista Tanje Božović i Lee Jovanovski u pratnju dečijeg hora otpevale su sledeće pesme „Zaspo Janko“, „Zvona zvone nevera ih sluša“, „Sa Kosova zora sviće“. Delove beseda „Ponosna pesma“ od Dobrice Erića kao i „Kosovo nije na prodaju“ od episkopa Fotija zborila su deca Đorđe Božović, Sofija Milosavljević, Dunja Naumovska, Tatjana Spasić i Danilo Naumovski. U jednom kulturnom spoju pesama i beseda, u izuzetnim kostimima, mališani Pozorištanceta su nas podsetili zašto nam je važno Kosovo i izazvali muk i divljenje u crkvi. Pozorištance, koje je jedinstveno u celoj Nemačkoj, vodi gospođa Željka Ivančević.

Devojčica Paraskeva Božović je odrecitovala pesmu Mitropolita Amfilohija Radovića: „Vidovdane moj očinji vide“ i odsvirala na flauti i Psalm 135.

Gospodin Željko Simić, inače trener veterana u KUD „Kolo“ Esen, vojnik mekog srca uvek obraduje nekom recitacijom. Ovog puta odrecitovao je pesmu Andrije Miloševića „Za sve nas dođoše“. I teme se poklonio svima nama „dođošima“ ovde, koji u Nemačkoj tražimo ili smo našli svoju sreću.

Pevačka družina Kulturno umetničkog društva „Kolo“ iz Esena predstavila se pesmom u crkvi  „U livadi pod jasenom“, a u sali otvorila program sa pesmama: „Domaćini dobri gosti dojdoše“ i „Lepe li su nano“. 

Program u crkvi završen je humanitarnom prodajom cveća u organizaciji „Kola srpskih sestara“ za Irinu Glavonjić teško bolesnu devojčicu iz Srbije.

Program u sali nastavljen je sa tradicionalnim folkolrnim igrama KUD „Kolo“ iz Esena. KUD Kolo Esen vodi gospodin Miodrag Simić.

Najmlađi članovi KUD-a predstavili su igrama iz Šumadije sa korografijom „Ježo le vražo le“. Pripremni anasmbl je odigrao igre iz Žagubice, „Žagubački Jeremija“ koreografa Zvezdana Đurića, kome se ovom prilikom SPC Esen zahvalila za izuzetan doprinos za sve postignute uspehe kulturno umetničkog društva iz Esena. Naime Prvi ansambl KUD-a „Kolo“ iz Esena osvojio prvo mesto na takmičenju foklora u Nemačkoj sa koreografijom „Pa ne mogu nane da mu nađem manu“ , a iz Novog Sada se vratio sa takmičenja folkora sa zlatnom plaketom. Pripremni ansambl je takođe osvetlio obraz esenske parohije sa drugim mestom na dečijem takmičenju folkora Nemačke.

U nastavku poslužena je posna trpeza u crkvenom domu esenske parohije.

Ovogodišnji Vidovdan i dečija slava u Esenu pamtiće se po emocijama. Na veličanstven način su mališani esenske parohije pričali o Vidovdanu, o bolesnoj devojčici Irini i rekli hvala svešteniku Dušku Spasojeviću. Bilo je suza ali i ponosa na sve učinjeno.

U esenskoj parohiji se ozbiljno radi sa decom. Pozivaju se sva deca i roditelji da se priključe radu Pozorištanceta ili KUD-u „Kolo“  pri crkvi u Esenu. Tu se govori srpski jezik, uči se naša vera i tradicija a opet na jedan drugačiji i interesantniji način za sve mališane.

Parohijani Parohije u Esenu