МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЈЕ, НОВОСТИ, ХАМБУРГ

Прослављена храмовна слава у Хамбургу – Бесједа Епископа Григорија

У недјељу, 21. новембра 2021. године прослављена је слава хамбуршког храма Свети архангел Михаило. Свету Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ Диселодрфа и Немачке Г. Григорије уз саслужење свештеника храма: протојереја Синише Вујасиновића, протонамјесника Алексе Милинковића, јереја Милутина Марића и ђакона Дејана Ристића.

Бесједу на недјељно и празничо Јеванђеље произнио је Владика Григорије.

Срећна вама слава Свети архангел Михаило и све силе бестјелесне и небеске које данас славимо, срећна слава свима који славе своју крсну славу на данашњи дан, дан свијетлог и светог празника! Чули сте, браћо и сестре, Свето Јеванђеља која смо данас прочитали. У првом Јеванђељу каже Господ својим ученицима: ,,Видјех Сатану како паде са неба… али се не радујте што вам се духови покоравају, него се радујте што су имена ваша написана на небесима“. А у другом Јеванђељу читамо како бијаше неки богат човјек и како пред његовим вратим бијаше убоги и болесни Лазар, коме су пси лизали ране и на тај начин тјешили смањујући бол од рана његових. Прича даље, као што знате, каже како умрије богаташ и на оном свијету из даљине видјевши Лазара у наручју Авраама, замоли великог праоца да се Лазар дотакне бар његовог језика који је горио од немоћи и казне те да упозори његову браћу да не буду и не скончају као он. Отац Авраам њему указује на ријечи Писма које каже да сви имају Мојсија и пророке и ако њих не послушају, неће повјеровати ни ако неко из мртвих устане и пред њих стане. И прво и друго Јеванђеље, драга браћо и сестре, нас уче да треба да будемо као Свети архангел Михаило кога данас славимо. Он је остао да служи и стоји пред Господом и да борави у наручју Божијем и када је Сатана, некада анђео Светлоносац, одступио од Бога и пао са неба…

Недавно сам наишао на интервју једног чудесног умјетника и музичара, он се звао Боб Марли, живио је на Јамајци и био растафаријанац. Новинар га је питао да ли је тачно да је у својој каријери зарадио милионе на шта му је Боб одговорио да не зна јер никада се тим није бавио. На питање да ли је богат човјек он је одговорио тражећи појашњење шта се под ријечју богатство подразумјева, новинар му је рекао да мисли на материјално богатство јер је он личност свјетске славе, одржао је многе турнеје, продао много плоча, Боб је рекао да му то ништа не значи. На крају га је новинар питао – шта је за вас богатство? Пјевач је одговорио: Једино богатство за мене је живот вјечни. Овај добри човјек је свјесно или несвјесно изрекао оно што пише у данашњем Јеванђељу, радост свих нас је што су имена наша уписана на небесима, у уму Божијем. Уписано је име сваког човјека који је ходао и који ће ходати овом земљом ма ко год он по боји коже, по вјери и националности био. Браћо и сестре, какви год да смо ми, полазим од себе, ми данас треба да будемо радосни и свјесни тога да су наша имена уписана на небесима и ни са чим другим у овом свијету не треба да се поносимо и ничему другом да се радујемо, то је радосна ријеч Писма.

Ми који Херувиме тајно изображавамо и животворној Тројици трисвету пjeсму пјевамо, сваку сада животну бригу оставимо. Ова пјесма је повезана са оним у шта ми вјерујемо и што желимо да будемо у књизи живота вјечнога. Због тога имамо само једну бригу, а то је да будемо с Богом, у Богу и пред Богом. Нико нас не учи томе боље од Светога архангела Михаила, који непрестано стоји у трепету, у слави, у сили, у светлости пред Богом. Зато славимо Светога архангела и све силе бестјелесне и небеске које тако чине. А ми на Светој божанској Литургији изображавамо служење бестјелесних сила небеских и Животворној Тројици пјевамо као што смо пјевали током ове службе. Исто као што су нам саслуживали ови дивни Божији људи који су обдарени даром слуха и гласа, овај хор, који је украсио службу, као анђели који непрестано пјевају – Свет, Свет, Свет Господ Саваот. И ми смо данас изображавајући анђеле стајали и служили пред Богом заједно са силама небеским невидљиво присутним. У Писму се каже да је Бог учинио човјека већим од анђела, јер Бог је постао човјек а није постао анђео. Зато је данас тако чудесна слава, браћо и сестре, која нам открива да смо и ми толико важни Богу. Толико смо Њему важни да је постао један од нас, да се разапео за нас, да је умро за нас, да је васкрсао због нас и да ће опет доћи ради нас и ради нашега спасења. Каква чудесна слава, каква чудесна милост Божија. Да нам Бог дарује све то и да нам буде онако како нам је заповиједио у овој пјесми. Када изображавамо херувиме, серафиме и све силе бестјелесне, да сваку животну бригу оставимо, јер ће се Господ постарати, како каже Свето Писмо у причи о Аврааму и Исаку. Још једном, срећна слава свима који данас славе, а ми који смо у овој цркви такође данас славимо. Захвалан сам Богу и свима вама на овој божанској служби. Видим да сте народ који се истински Богу моли, који Бога воли и који се Бога боји или који Богу жуди. Такође сам захвалан нашим свештеницима, који се труде, који служе, који се моле и који украшавају заједно са свима вама овај божански дом. Срећан и благословен напредак у служби нашим Радославу и Миленку, који су данас постали ипођакони, и да служе са вјером, љубављу и страхом Божијим. Нарочито сам захвалан свима вама који сте довели своју дјечицу, они никада неће заборавити овај дан и ову службу, никада неће заборавити када их родитељи воде на службу, једино што ће заборавити је када их родитељи грде, јер су они милостиви и добри и по томе су најсличнији анђелима Божијим.

Нека сте благословени, браћо и сестре, данас и у све дане вашег живота, на сваком кораку нека вас прати Божији благослов и да знате да сте позвани да будете већи од анђела. Амин, Боже дај!