МИНХЕН, НОВОСТИ

Васкрс у Минхену

Васкршња радост у Црквеној општини Минхен почела је званично у суботу увече Пасхалним јутрењем. На пасхалној Литургији која је потом уследила, у ране недељне часове, началствовао је свештеник Илија Ромић уз саслуживање минхенских ђакона Дејана Ристића и Оливера Груловића. Иако Храм Св. Јована Владимира ове ноћи није могао да прими све сабране под своје сводове, киша која није престајала, није омела и оне напољу да узносе пасхалне химне и стихословља и оно чувено, једнодушно и громогласно : Христос вaскрсе из мртвих, смрћу смрт уништи, онима у гробу живот дарова! 

На опште изненађење на Божанственој Литургији, одслуженој у недељу са почетком у 9 часова, број окупљених верних је превазишао сва очекивања. Црква пуна верног народа и црквена порта скоро испуњена до краја.  Верни народ који је приступао Св. чаши, причешћивао се на неколико места, укључујући и црквену порту. На крају свештеног сабрања којим је началствовао старешина Храма, свештеник Бојан Симић уз саслужење свештеног братства: протојереја-ставрофора Миће Матића, ставрофорног свештеника Зорана Андрића, умировљеног проте Анатолија клирика Руске Заграничне Цркве и ђакона Младомира Милуновића, прочитана је верном народу Васкршња посланица Његове Светости Патријарха српскога Г. Порфирија. 

На другом богослужбеном месту тј. у Параклису Покрова Пресвете Богородице на Хартхофу, пасхалне радости није недостајало. На Св. Литургији којом је началствовао свештеник Драгиша Јеркић, окупио се такође велики број верних.   

Пасхално славље на оба богослужбена места, настављено је после Св. Литургије, уз кулинарске специјалитете наших домаћица.