MINHEN, NOVOSTI

Vaskrs u Minhenu

Vaskršnja radost u Crkvenoj opštini Minhen počela je zvanično u subotu uveče Pashalnim jutrenjem. Na pashalnoj Liturgiji koja je potom usledila, u rane nedeljne časove, načalstvovao je sveštenik Ilija Romić uz sasluživanje minhenskih đakona Dejana Ristića i Olivera Grulovića. Iako Hram Sv. Jovana Vladimira ove noći nije mogao da primi sve sabrane pod svoje svodove, kiša koja nije prestajala, nije omela i one napolju da uznose pashalne himne i stihoslovlja i ono čuveno, jednodušno i gromoglasno : Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi, onima u grobu život darova! 

Na opšte iznenađenje na Božanstvenoj Liturgiji, odsluženoj u nedelju sa početkom u 9 časova, broj okupljenih vernih je prevazišao sva očekivanja. Crkva puna vernog naroda i crkvena porta skoro ispunjena do kraja.  Verni narod koji je pristupao Sv. čaši, pričešćivao se na nekoliko mesta, uključujući i crkvenu portu. Na kraju sveštenog sabranja kojim je načalstvovao starešina Hrama, sveštenik Bojan Simić uz sasluženje sveštenog bratstva: protojereja-stavrofora Miće Matića, stavrofornog sveštenika Zorana Andrića, umirovljenog prote Anatolija klirika Ruske Zagranične Crkve i đakona Mladomira Milunovića, pročitana je vernom narodu Vaskršnja poslanica Njegove Svetosti Patrijarha srpskoga G. Porfirija. 

Na drugom bogoslužbenom mestu tj. u Paraklisu Pokrova Presvete Bogorodice na Harthofu, pashalne radosti nije nedostajalo. Na Sv. Liturgiji kojom je načalstvovao sveštenik Dragiša Jerkić, okupio se takođe veliki broj vernih.   

Pashalno slavlje na oba bogoslužbena mesta, nastavljeno je posle Sv. Liturgije, uz kulinarske specijalitete naših domaćica.